Prokurörid Laura Feldmanis ja Inna Ombler rääkisid, kuidas põllumajandusministeerium otsis 2006. aastal endale uusi rendiruume. Uute ruumide leidmiseks korraldati välja küll hange, kuid selle hanke koostamisel oli prokuratuuri väitel suur osa Merko ehituse tütarfirma AS E.L.L töötajatel. Näiteks tõi prokurör välja asjaolu, kuidas ministeeriumi töötaja küsis AS E.L.L töötajalt nõu hankelepingu koostamises. Samuti kattusid kahtlaselt suurel määral hiljem ministeeriumi hange ning AS E.L.L pakkumus.

Kuigi Ester Tuiksoo on eelnevalt väitnud, et Annusega ta hanke detaile eelnevalt arutanud ei ole, tõi prokuratuur välja kõne, kus Tuiksoo teatab Annusele oma kohtumisest peaministriga hankelepingu arutamiseks.

„Helistan igaks juhuks võõra numbri pealt,“ alustab Tuiksoo. „Aga mul täna peaministriga kohtumine, et olete te asja üle vaadanud, et kas sobib?“ küsib ta Annuselt. Merko juht vastab talle selles vestluses, et peaks sobima, kuid tundis siiski muret, et kas mingisuguseid pahandusi ei tule. „No palju konkurente oli ju /.../ Pall on õiges väravas, püüame edasi tegutseda,“ rahustab teda Tuiksoo.

Vastutasuks oma teenete eest lubas Merko juht tasuta kasutada Rävala puiestee 19 korterit. Alguses valis Tuiksoo sealt majast välja korteri number 101, kuid mõtles hiljem ümber, ning hakkas kasutama hoopis korterit number 61. Prokurör tõi välja, et kinnisvarabüroo müügijuhilt konfiskeeritud dokumentide põhjal oli näha, et kõne all olevad korterid olid broneeritud E. Tuiksoo nimele ning nendega tehtud tehingud viis läbi Toomas Annus. Prokurör rõhutas ka asjaolu, et tegemist oli sama majaga, kus oli eelnevalt saanud korteri tasuta kasutusse ka Villu Reiljanile lähedal seisev rahvaliitlaste peasekretär Lea Kiivit.

Seega süüdistab prokuratuur Ester Tuiksood, et ta võttis altkäemaksu hüve näol, milleks oli Rävala puiestee 19 korteri 61 tasuta kasutamine. Hüve suuruseks peab prokuratuur ligikaudu 43 000 krooni, mis oleks Tuiksoo pidanud maksma, kui ta oleks kõne all olevas korteri eest renti maksnud. AS Merko ehituse juhti Toomas Annust süüdistab kohus altkäemaksu andmises, saamaks oma firmale eelisõigust riigihanke võitmiseks.