Kui Tallinna pedagoogikaülikooli bioloogi Tõnu Ploompuu hinnangul on selle peasüüdlaseks linnatänavate rohke soolatamine lumetõrjeks, siis linnaametnike hinnangul on puude kahjustuste olulisimaks põhjustajaks tavatult pikk ja külm talv ning mullune erakordselt kuiv suvi.

“Väiksemad männid Järvevana tee ääres, Pärnu maantee veeres, Pirital, Mustamäel ja mujalgi on üleni pruunid, kaskedel oli võra alumine osa mitme meetri ulatuses raagus,” tõi Ploompuu näiteid kahjustatud puudest.

Bioloog märkis, et kuigi kannatada saanud puud võivad esialgu ellu jääda, ähvardab paljusid neist igatalvise soolarünnaku jätkumisel ikkagi järkjärguline hääbumine.

“Ilmselt alles liikluse kiirusel üle 40 kilomeetri tunnis pihustatakse peateedel õhku taimi hävitaval hulgal soola,” märkis Ploompuu. “Seetõttu esineb soolakahjustus eriti tugevana kesklinnast lähtuvate kiire liiklusega tänavate ääres.”

Peale õhku kerkiva ja siis okstele sadestuva soola tapab puid ka teede äärde lükatud lumi, kust kevadise sula korral imendub pinnasesse rohkesti soola. Ploompuu sõnul peaks teede äärde lükatud soolaseguse lume hiljemalt kevadel kindlasti ära viima ning samuti peaks soolatamist kasutama võimalikult vähe.

Ka Tallinna linnaaednik Tiina Tallinn ja kommunaalameti heakorra osakonna juhataja Tõnu Tuppits kinnitasid, et linnas on tänavu tõepoolest puudel tavatult palju kahjustusi, kuid märkisid, et selle peasüüdlaseks pole mitte soolapuistamine, vaid ilm.

“Eeldatavasti tegid karuteene linnapuudele jaanuari alguses saabunud sulailmad, mis viisid lume, ja sellele järgnenud karmid külmad,” sõnas Tuppits. Ta märkis, et kahjustatud puid on nii teede ääres kui ka soolatamise mõjudest eemale jäävas Kadriorus.

Soolatamisest loobumist pole Tuppitsa sõnul linnas kaalutud, sest keskkonnale kahjutumate ainete kasutamine läheks maksma senisest ligi kümme korda enam. Tänavu läheb linnal teede heakorrale ligi 70 miljonit krooni.

Tartu linnavalitsuse haljastusteenistuse juhataja Andres Pool lausus, et ka Tartus on tänavu tänavaäärsed puud tavatult kehvas seisus, kuid pidas vähetõenäoliseks, et selle peasüüdlaseks on tänavate soolatamine. Ka tema hinnangul on puid enim mõjutanud mullune tavatult kuiv ja kuum suvi ning sellele järgnenud pikk ja külm talv.