Kui Tallinna halduskohus tühistas märtsis Kose vallavolikogu Rahkvälja kaitseala moodustamise määruse, siis nüüdseks on vald selle otsuse vaidlustanud.

“Me ei ole kaitseala moodustamise korda rikkunud: vallal on õigus kaitsealasid moodustada ka ilma planeeringumenetluseta. Igal omavalitsusel on õigus enda territooriumil toimuvale sõna sekka öelda,” ütles Kose vallavanem Vello Jõgisoo.

Mäletatavasti rikkus Kose vald halduskohtu hinnangul riikliku tähtsusega paekivimaardla kohale kaitseala moodustamisega PTT õigusi, sest ettevõte oli kulutanud eelnevatele geoloogilistele uuringutele kaks miljonit krooni. Sellega seoses viitas Jõgisoo, et PTT õiguste rikkumine on tegelikult küsitav.

“Nad ei saa ju eeldada, et just nemad saavad seal kaevandama hakata, kuigi on eelnevalt geoloogilisteks uuringuteks loa saanud,” tähendas Jõgisoo. “Seaduse kohaselt antakse kaevandamisluba välja konkursi korras ning selle võib saada ju hoopis mõni teine ettevõte — mingist õigustatud ootusest ei saa siin juttugi olla.”

PTT arendusdirektor Boris Oks ütles, et väevõimuga ei kavatse ettevõte piirkonnas kaevandama hakata. “Enne kui me pole saanud paekivi kaevandamise keskkonnamõjusid hinnata, on ju ka võimatu öelda, mida kaevandamine võib endaga kaasa tuua. Kui mõjude hindamine peaks näitama, et kaevandamise ohud on tõesti suured, siis peame sellest loobuma.”

Kuni aga pole kohtus selgeks vaieldud Rahkvälja maastikukaitseala moodustamise õiguspärasust, ei saa PTT asuda ka plaanitava kaevanduse keskkonnamõjusid hindama, sest enne ei saa keskkonnaministeerium selleks luba anda. “Tegemist on ju riiklikult tähtsa maardlaga, mistõttu ei tohiks lähtuda vaid kohalikust huvist,” ütles Oks.

Tema kinnitusel on senised uuringud näidanud, et kohalike elanike ja valla hirm põhjavee taseme alanemise pärast on alusetu. “Peagi avalikustamisele minev kõigi seitsme Nabala paekivimaardlasse plaanitava kaevanduse koosmõju puudutav uuring näitas, et paekivi kaevandamine ei kujuta piirkonna põhjaveele ega ka Tuhala nõiakaevule mingit ohtu,” märkis ta.

Kavandatavatest kaevandustest puudutatud Kose, Kohila, Saku ja Kiili valla elanike arvamust väljendanud Ants Talioja osutas, et 25 meetri sügavused lubjakivikarjäärid alandaksid maa-aluste jõgedega karstunud piirkonna põhjaveetaset paarikümne meetri jagu. “Ühes Tuhala nõiakaevuga satuksid kaevanduste tõttu löögi alla ligi tuhande majapidamise kaevud,” nimetas ta geoloogide varasemaid hinnanguid. “Nelja valla rahvas on valmis kas või Euroopa kohtuni enda eest seisma.”