TLÜ Üliõpilaskonna juhatuse argument õppemaksude tõstmise vastu on, et õppemaksud ei ole jätkusuutlik lahendus ning stabiilne sissetulekuallikas, teatas TLÜ.

Tudengite vastuseisuga sedavõrd suurele hinnatõusule on ühinenud kõik Eesti avalik-õiguslike ülikoolide üliõpilaskonnad: Tartu Ülikooli üliõpilasesindus (TÜÜE), Eesti Maaülikooli üliõpilasesindus, Tallinna Tehnikaülikooli üliõpilaskond, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia üliõpilasesindus ja Eesti Kunstiakadeemia üliõpilasesindus.

„Mõistame Tallinna Ülikooli seisukohta, et õppejõud peaksid saama oma töö eest motiveerivat tasu, samas usume, et palkade tõstmine üliõpilaste arvelt piirab ligipääasu kõrgharidusele,” ütles Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse aseesimees Olga Tšerjomuškina.

Sarnasel arvamusel on ka Eesti Maaülikooli üliõpilasesinduse esimees Silver Kuusik: „Raha, mis on mõeldud õppejõudude palgatõusuks, ei saa tulla tudengite taskust — see ei taga kõrghariduse kvaliteeti,” rääkis Kuusik lisades, et kõrgete õppemaksude tasumiseks peab üliõpilane minema tööle ning võtma laenu, mis aga seab ohtu koolis käimise.

Tallinna Tehnikaülikooli Üliõpilaskonna esimehe Oliver Kallase sõnul peab TTÜ üliõpilaskond 16,7% õppemaksude tõusu liiga suureks. „Praegu tuleb see hinnatõus nii suurelt ja ootamatult, et see lööb hinge kinni. Samas tuleb mõista ka ülikooli rahalisi vajadusi: mõeldav oleks ehk astmeline tõus, mis on jaotatud pikema perioodi peale,” rääkis Kallas.

Eesti avalik-õiguslikes ülikoolides õpib hetkel kokku ligi 43 700 tudengit, mis on 62,4% kogu eesti üliõpilastest.

Tartu Ülikooli kõrgeimad õppemaksud on hetkel arstiteaduskonnas, kus semester maksab 52 500 krooni. Eesti Maaülikoolis on kalleim eriala veterinaarmeditsiin, kus aastane õppemaks on 66 550 krooni.