"Õigusselguse huvides on kliinikum juristidega pikki konsultatsioone pidanud. Enne teisese arvamuse valmimist on järgnevate sammude üle otsustada ennatlik," selgitas kliinikumi avalike suhete juht Kristi Tael Delfile.

"See teema on üleval olnud ja ma tean, et Tartu arstid ja kliinikumi juhtkond sellel teemal suhtlevad," kinnitas arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa. Tema sõnul siiski mingit rikkumist ei ole. "Need on eraldi asjad - asutuse kollektiivleping ja üleriigiline kollektiivleping, mille pärast see streik praegu on."

Seadus näeb ette, et kollektiivlepingu kehtivuse ajal on pooled kohustatud täitma kollektiivlepingus ettenähtud tingimusi. Kollektiivlepingu olemasolul saab streigiõigus tekkida juhul, kui tööandja rikub kollektiivlepingust tulenevaid kohustusi, selgitas õigusbüroo Raidla Lejins & Norcous jurist Arne Ots. Kui tööandja kollektiivlepingut ei riku, siis streigiõigust ei teki. Kollektiivlepingu tingimuste muutmise eesmärgil seaduse kohaselt streiki korraldada ei tohi.

Neljast streikivast suurhaiglast kahel on kehtiv kollektiivleping oma tööandjaga: Lääne-Tallinna keskhaiglal ja Tartu ülikooli kliinikumil.