Tartu ülikooli kliinikumi infektsioonikontrolli direktor Matti Maimets ütles, et hetkel kodus viibivad arstid, kes lendasid Bergamost Riiga, käitusid kliinikumi koronaviiruse käsitlusjuhise kohaselt, andes kohe teada oma reisi sihtkohast.

"Arstid olid terved, koronaviirusesse nakatunud inimese viibimisest lennul teada ei olnud. Infektsioonikontroll hindas olukorda ja leidis, et koju jäämine vajalik ei ole," selgitas Maimets, miks arstid pärast puhkust ametipostile naasid. "Arstid jäid koju kohe, kui tekkis kahtlus, et koronaviirusesse nakatanud viibisid nendega samal lennul. Täna tuli sellekohane kinnitav info neile ka terviseametilt," lisas Maimets.

Tänaseks on teada kolm koroonaviiruse juhtu Eestis. Esimesena tuvastati haigus Eesti alalisel kodanikul, kes oli käinud Iraanis. Teisena tuvastati haigus Põhja-Itaaliast Bergamost Riiga lennanud tartlasel. Kolmas juht tuvastati samal lennul viibinud tallinlasel. Terviseamet pole veel kinnitanud, et teine ja kolmas nakatumine olid omavahel seotud, nakkusallika määratlemine veel käib.

Matti Maimets märkis, et kaks kliinikumi töötajat on kodus ning terved. "Terveid haigustunnusteta inimesi ei testita ja nad ei ole nakkusohtlikud," selgitas Maimets, miks arste viiruse suhtes testitud pole.

Terviseamet on soovitanud koroonaviiruse ohupiirkondadest naasnud inimestel püsida kaks nädalat kodus, et jälgida tervist. Koroonaviiruse peiteaeg on 14 päeva ja sedasi saab täiesti kindel olla, et inimene ei nakataks haigestumise korral teisi. Ohupiirkondade alla kuulub ka Põhja-Itaalia, kust arstid Riiga lendasid.

Lisaks Tartu ülikooli kliinikumi töötajatele viibis samal lennul ka Põhja-Eesti regionaalhaigla töötajaid. Kõik ohupiirkonnast tulnud töötajad jäid kaheks nädalaks koju, et enda tervist jälgida.

Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu ütles, et regionaalhaiglas kehtib haiglaülene kord. "Kõik riskipiirkondadest lähetuselt või puhkuselt naasnud või naasvad regionaalhaigla töötajad jäävad neljateistkümneks päevaks kodusesse isolatsiooni. Pärast seda peavad nad konsulteerima infektsioonikontrolli õega ning seejärel lubatakse nad tööle. See puudutab ka Põhja-Itaaliast naasnud meie töötajaid," sõnas Peedu. Kodus isolatsioonis on praegu seitse töötajat.

Täna märkis Tartu ülikooli kliiniku juht Priit Eelmäe, et ei tea, et keegi kliinikumist oleks koroona ohupiirkonnast tulnud tööle. "Meil on mitutuhat töötajat, aga mina pole kuulnud, et keegi oleks ohupiirkonnast tööle tulnud," sõnas ta.