Facebooki loodud leheküljel "Tudengid Aaviksoo TTÜ rektori kandidatuuri vastu" tehtud üleskutses märgitakse, et 2004. aasta lõpus võttis TTÜ üliõpilasesindus vastu üliõpilasreferendumi eeskirja, kuid kuni tänase päevani ei ole üliõpilasreferendumit TTÜ’s korraldatud.

"Nüüd on paras aeg seda teha, sest paljude tudengite meelest tegi TTÜ kuratoorium 22. mail vale otsuse, valides uueks TTÜ rektoriks Jaak Aaviksoo. TTÜ esinduskogu, kes peaks olema tudengite eestkosteorgan, pole kahjuks siiani antud temaatikat arutanud ega seisukohta võtnud," seisab üleskutses.

"Nüüd on aeg teha kannapööre ja esitada TTÜ Üliõpilasesindusele nõue üliõpilasreferendumi korraldamiseks küsimuses: „Kas toetate Jaak Aaviksood TTÜ rektorina?“ Eeskirja kohaselt on selleks vaja 500 tudengi poolt esitatud ühisavaldust," lisatakse üleskutses. Eile õhtul tehtud postituse kohaselt olevat siis olnud juba üle 200 allkirja koos.

Samuti tõdetakse üleskutses, et referendumi tulemuseks võib olla hoopiski tudengite toetus Jaak Aaviksoo’le TTÜ rektorina, kuid vähemalt siis tuleb see tudengitelt, kel võiks ja peaks olema kõige rohkem sõnaõigust.

Tallinna tehnikaülikooli üliõpilasesinduse üliõpilasreferendumi eeskirja kohaselt saab TTÜ üliõpilasesindus panna üliõpilasreferendumile üliõpilaskonna põhikirja muutmise otsuse eelnõu, üliõpilasesinduse poolt kehtestatud akti muutmise otsuse eelnõu või muu üliõpilaskonnaga seotud küsimuse. Üliõpilasreferendumile ei saa panna üliõpilasesinduse eelarve ja üliõpilasesinduse rahaliste kohustuste küsimusi.

Üliõpilasreferendumil hääletamine on salajane ja igal hääletajal on üks hääl. Üliõpilaskonna otsus tehakse hääletamisest osavõtnute häälteenamusega ja referendumist võib osa võtta iga TTÜ üliõpilane. Referendumi algatmiseks on vaja vähemalt 500 tudengi allkirja ja selle algatamise otsustab üliõpilasesindus.

Tallinna tehnikaülikooli kuratoorium valis 22. mail ülikoolile uueks rektoriks Jaak Aaviksoo. Endise Tartu ülikooli rektori ja haridusministri kõrval kandideerisid TTÜ juhiks akadeemikud Jakob Kübarsepp ja Mart Ustav ning professor Andrus Salupere.

11-liikmeline kuratoorium valis rektori salajasel hääletusel. Valituks osutumiseks pidi kandidaat saama vähemalt 2/3 häältest.

TTÜ nõukogul on seaduslikult õigus kuratooriumi otsus vetostada, nii et kas Jaak Aaviksoost saab rektor, selgub kindlalt alles vähem kui kuu aja pärast.

Kui nõukogu kuu aja jooksul vetoõigust ei kasuta, siis kinnitab kuratoorium Aaviksoo ametisse 22. juuniks. 31. august on plaanitud tseremoonia.