Äsja jõudis Itaalias Sienas korraldatud rahvusvaheliselt võistluselt esikohaga tagasi Tallinna tehnikaülikooli professor Tanel Tammet, kes oma tehisintellektisüsteemiga Gandalf oli teistest võistlejatest parem, teatas TTÜ avalike suhete osakond esmaspäeval.

Kuus aastat tagasi hakati suurima iga-aastase loogikal rajaneva tehisintellekti konverentsi raames pidama ka süsteemide võistlusi. Süsteemid võistlevad korraldajate poolt valitud suure hulga ülesannete lahendamises.

Iga süsteem saab ühe ülesande jaoks viis minutit ning eesmärgiks on lahendada võimalikult palju ülesandeid. Võistlus jaguneb erinevate ülesannete järgi neljaks põhiklassiks.

TTÜ professori Tanel Tammeti süsteem Gandalf on nimetatud võistlusel varemgi saanud mitu esikohta. Ka 21. juunil Sienas korraldatud rahvusvahelisel võistlusel võitis Gandalf nelja konkurendi ees esimese koha klassis, kus tuleb näidata, et ülesanne ei ole lahenduv.

Gandalf suutis valitud 90 ülesandest lahendada 48, lähim konkurent, Saksamaal arendatav E-Setheo 44.

Tehismõistuse süsteeme arendatakse selleks, et arvuti suudaks lahendada väga keerulisi, sageli inimesele üle jõu käivaid mõtlemisülesandeid nagu mikroprotsessorite korrektsuse tuvastamine, uute süsteemide automaatne kokkupanek, matemaatikaprobleemide lahendamine ja muu seesugune.

TTÜ selgitas, et tehismõistuse alased uuringud jagunevad mitmeks väga erinevaks osaks, millest üks tähtsamaid on loogikal rajaneva tehismõistuse uurimine ja ehitamine. Loogikal baseeruvad süsteemid suudavad kasutada teadaolevaid fakte ja reegleid mitmest valdkonnast, et lahendada väga pikki ja keerulisi tõestuskäike nõudvaid ülesandeid.

Gandalf on juba leidnud praktilist rakendust mitmes tehisintellektisüsteeme kasutavas Ameerika Ühendriikide ja Rootsis firmas.