Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige Peeter Tulviste tahtis kaitseministrilt riigikogu infotunnis teada, kas Vabadussõja ausammas saab lähemal ajal valmis ja kuidas sellega on.


Aaviksoo vastas erakonnakaaslasele, et see võlg, mis tšehhide praagi tõttu tema, kogu ministeeriumi ja tegelikult kõigi meie kaelas rippus, on tänaseks kõrvaldatud.

"Vabadussõja võidusamba loomisega võttis kaitseministeerium endale ebahariliku kohustuse, mis loomulikult oleks pidanud kuuluma kultuuriministeeriumile," ütles Mark Soosaar seepeale. "Aga kuna kultuuriministeerium sellega hakkama ei saanud, siis kaitseministeerium viis selle projekti edukalt lõpule, mida te just praegu kinnitasite. Mis te arvate, kas tulevikus kultuuriministeerium võiks hakata arutama ja läbi viia ka näiteks tankide ostu Eestile?"

"Ärgem välistagem siin maailmas midagi!" vastas Aaviksoo. "Aga see, mis puudutab otsust panna Vabadussõja võidusamba rajamise ülesanne kaitseministeeriumile, võttis vastu see valitsus ja see riigikogu koosseis, kuhu mul ei olnud au kuuluda. Mina võtsin selle kui kohustuse, mis oli kaitseministri portfellis seal kabinetis juba enne mind."

"Usun tänasel päeval, et see võidusammas on meile lähedasemaks ja armsamaks saanud läbi nende raskuste. Minule isiklikult kindlasti."