IRL otsustas, et varem sotsiaalkaitseministrina töötanud esimees Margus Tsahkna saab kaitseministriks, sotsiaalkaitseministri positsioonile asub IRL-i aseesimees Kaia Iva. Oma ametikohal jätkab justiitsminister Urmas Reinsalu, rahandusminister Sven Sester ja keskkonnaminister Marko Pomerants.

IRL on ainuke koalitsioonipartei, kes erinevalt keskerakondlastest ja sotsiaaldemokraatidest teatas oma ministrikandidaadid alles esmaspäeval ning väidetavalt oli põhjus justnimelt Tsahknas, kes soovis trügida Marko Mihkelsoni pärusmaale ehk hakata kaitseministriks. Selle otsuse valguses ongi paslik võrrelda mõlema isamaalase julgeolekualast tausta.

Margus Tsahkna julgeolekualane taust:


- Tsahkna kuulub Vikipeedia andmetel Eesti NATO ühingusse.

- Tsahkna on õppinud 2000ndate alguses Toronto Ülikoolis rahvusvahelist õigust, mille raames ilmselt õpetati ka kaitsepoliitilikat.

- Margus Tsahkna kuulub kaitseliitu, ajateenistust pole ta läbinud enda sõnul sellepärast, et tema aastakäigu noormehed arvati automaatselt reservi.

- Mainida tuleks ka, et kuna Tsahkna on olnud aastatel 2007-2015 riigikogu liige (küll pigem olnud sotsiaalsete teemadega seotud ametites), siis kindlasti on ka julgeolekuarutelud mingil kujul temani aeg-ajalt jõudnud.

Marko Mihkelsoni julgeolekualane taust:


- Mihkelson on lõpetanud Tartu Ülikooli ajaloo erialal, kusjuures tema magistritöö teemaks oli "Venemaa poliitiline areng 1990–1996".

- Mihkelson on töötanud ajalehe Postimees välisuudiste toimetajana ning Moskva korrespondendina ja hiljem peatoimetajana.

- Mihkelson oli aastatel 2000-2003 Balti Venemaa Uurimise Keskuse direktor ning praegu on ta Eesti NATO Ühingu nõukogu esimees, Eesti Välispoliitika Instituudi nõukogu liige ja Rahvusvaheliste Kaitseuuringute nõukogu liige.

- Alates 2003. aastast parlamenti kuuluv Mihkelson on juhtinud pikka aega väliskomisjoni ning on hetkel riigikaitsekomisjoni esimees ja kuulub Euroopa Liidu asjade komisjoni. 2006. aastal esitas ta Strasbourgis raporti energiatarnete kasutamisest Venemaa poolt välispoliitiliste eesmärkide saavutamisel.

- Mihkelson juhib hetkel ka NATO Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni.

- Tema tegevust on nii välismaal kui Eestis tunnustatud ordenitega. Teiste seas näiteks Läti Vabariigi Kolme Tähe komandöri orden, Rootsi Kuningriigi Põhjatähe Ordeni Komandöri 1. klass, Poola Teeneteordeni Ohvitseririst, Valgetähe IV klassi teenetemärk, Prantsusmaa Rahvusliku Teeneteordeni rüütlirist jne.

- Mihkelson on kirjutanud raamatu "Venemaa: valguses ja varjus", olnud raamatu “Lähiajalugu: õpik XII klassile” kaasautor ning avaldanud poliitikateemalisi artikleid Eesti ja välisriikide ajakirjanduses (Diplomaatia, Le Monde, International Herald Tribune, The Washington Times, The Moscow Times, EUobserver, Europe’s World jne).

- Mihkelson kuulub kaitseliidu Harju malevasse. Ajateenistust ta pole läbinud, kuid 2015 osales Mihkelson Eesti reservohvitseride kursustel Lahingukoolis ning sellest aastast on ta reservohvitser, auaste lipnik.