Simsoni sõnul on taolist väidet välja käidud ainult ühel korral, Edgar Savisaare pressikonverentsil. "Mina ei pea IRL-i üldse nii tugevaks, mul on IRL-i pärast mure, et nad on väga väike, jõuetu partner Reformierakonna valituses."

Tsahkna sõnul on Savisaare ja Keskerakonna seisukohad pärast Savisaarele altkäemaksu võtmise kahtlustuse esitamist olnud üks massiivne rünnak ja meediashow selles suunas, et muuta kapo ja prokuratuuri tegevus ebausaldusväärseks, nimetades seda saate teises pooles Eston Kohveri vastu vahetatud riigireeturi Aleksei Dresseni teeks. "Mul on kahju, et see tee on ette võetud. Kesknädal sisuliselt ähvardas neid samu institutsioone, see on riigivastane tegevus selle sisulises mõttes," ütles ta, ja rõhutas, et tema usub, et riigiprokuratuur, kaitsepolitsei ja kohtud on iseseisvad ja sõltumatud organid.

Tsahkna lisas, et Savisaare emotsionaalsel pöördumisel IRL-i vastu on selge ja ajalooline põhjus: IRL-i eestvedamisel on läbi viidud seadusemuudatus, et anda kapole rohkem võimu korruptsioonikuritegude uurimiseks suuremates omavalitsustes ja äriühingutes. "See algas 2007. aastal. Viljad hakkavad kätte jõudma: Tallinna Sadama kaasus ja Savisaare juhtum. Mõlemad on tõsised ja avalikkuse ees. See on ebameeldiv, aga tuleb lõpuni viia."

Simson vastas, et Keskerakond ei ole kindlasti riigivastane. "See, et püüame kõigi jõududega selgeks teha, et kahtlustus ei ole süüdimõistmine – ei ole midagi riigivastast". Ta lisas, et Keskerakond toetab samuti seda, et kapo on saanud suuremad volitused, kuid on oluline, et standardid oleksid ühesugused. Simson tõi saates välja, et arvestades praegu meedias toimuvat, oleks justkui ainuüksi kahtlustuse esitamine võrreldav karistusega.

Kapo ähvardamine ja ebausaldusväärsus

Mida arvata aga Kesknädalas ilmunud loost, kus ähvardati kapo töötajaid? "See tekst ei tulnud isegi Keskerakonda kuulnud inimese sulest. See oli südamevalust nõretav emotsionaalne tekst. Meie kindlasti ei hakka Sinisalut vangi panema. Me ei saa isegi kätt ette panna, kui Sinisalu tahaks järgmistel valimistel IRL-i poliitikasse tulla," sõnas Simson.

Tsahkna tõi siinkohal paralleeli Edgar Savisaare ja Aleksei Dresseni tegevuse vahel. "Aleksei Dressen vahetati välja Eston Kohveri vastu. Riigireetur vahetati välja ja ta läks suure kangelasena tagasi Venemaale kui oma riigi eest võitleja. Mulle tundub, et Edgar Savisaare võitlused on nagu Aleksei Dresseni tee". Ta lisas, et Keskerakonnas on väga häid ja mõistlikke inimesi: saadakse aru, et esimees on pikemat aega löögi all olnud ja et üks suur erakond on ühe mehe poliitika tõttu Eesti riigi tasemel poliitikast eemal. "Keskerakond võiks Dresseni tee asemel valida tee, kus maksupoliitika ja muud poliitikat oleks võimalik riigi tasemel rakendada."

Saatejuhi küsimusele Eesti uurimisorganite usaldamatuse üle, vastas Simson, et usub inimesi, kes teevad tööd professionaalselt, kuid lähtuvalt praegu avalikkuse ette tulnud kahtlustustest ja uskudes, et Savisaare kahtlustusest ei saa süüdistust, tahetakse Simsoni sõnul talle külge panna märki, et ta on uurimisorganite ja riigi vastane. Nii see tema sõnul kindlasti ei ole. Ta rõhutas jätkuvalt, et erakonna suurimaks mureks on Edgar Savisaare tervis.

Kui Edgar Savisaarele esitati kahtlustus korduvas altkäemaksu võtmises, võttis Keskerakond justkui kaitsetaktika, viidates teiste erakondade skandaalidele. "Ega nii ei olegi mõistlik käituda," ütles Simson, kuid viitas argumendiks, et kui 22. september pidi avalikkusesse aruteluks tooma riigikogus Tallinna Sadama uurimiskomisjoni loomise, siis selle varjutas pommuudis Savisaare kahtlustusest.

Tsahkna ei oska hinnata Savisaarele esitatud kahtlustusi, kuid on veendumusel, et ajakirjanduse vahendusel käib väga tõsine meediasõda. "Kaitse ülesanne on ajada olukord võimalikult segaseks."

Süütuse presumptsioon ning sisulised järeldused

Küll aga tõi Tsahkna välja tõsise probleemi Keskerakonna suhtumises."Savisaare taktika on see, et kütta ainult hagu juurde, ükskõik mis tasemeni välja." Ta lisas, et läbi aegade pole taoliste juhtumite puhul võetud sisulisi seisukohti, et midagi on valesti tehtud, rääkimata põhimõtteliste järelduste tegemisest.

"Siin on kindlasti ühel hetkel Kadril võimalus teha sisulised järeldused ja avalikkusele sisulised arusaadavad otsused. Olla pidevalt sellises totaalses kaitses oma esimehe eest, kellele on täna esitatud kahtlustused, tehtud kohtupoolsed toimingud - ju seal on põhjendused olemas, mida kohus on kaalunud. Oleks mõistlik, et inimene astub korra kõrvale ja asub end kaitsma," ütles Tsahkna kokkuvõtlikult, ja kordas hiljem, et kui kohus otsustas, et Savisaar ei saa linnapeana jätkata, peab sellel olema väga selge põhjus.

"Ma usun süütuse presumptsiooni. Seni, kuni inimene väidab, et ta on süütu, peame uskuma, et ta pole süüdi. Pole saladus, et see uurimine on teda valusalt löönud. Minu mure on see, et Savisaar tunneks, et tal on vajalik toetus," ütles Simson.

Miks aga Simson Savisaart endiselt toetab? "Sest ma alati valin selle poole, kelle puhul mulle tundub, et talle tehakse liiga. See on puhtalt emotsionaalne. Ma valisin selle hetkel, kui ta oli üksi oma advokaatidega Hundisilmal ja tema kodus toimetasid uurimisorganid."

Kui kohus peaks Savisaare süü mustvalgelt tõestama, on Simson nõus uuesti sel teemal rääkima. "Täna kardan pigem seda, et Savisaare puhul on karistus ette pandud."

Kes peaks aga Savisaare vastu erakonna esimeheks kandideerima? "See on huvitav olukord. Ajakirjanikud ja teised erakonnad valivad Keskerakonnale esimeest. See ei ole meie probleem. Meie mure on see, mis saab Savisaare tervisest ja kuidas seda säästa," sõnas Simson. "Me oleme erakonnas, kus oma esimeest ette süüdi mõistma ei hakata," lisas ta.

Saatejuhi küsimusele, kas praegust olukorda arvestades on välistatud, et Simson ja Tsahkna võivad koos valitsuses olla, vastas Tsahkna, et kindlasti ei ole see välistatud. "Pigem näen võimalust Kadril novembris tõusta püsti ja lõpetada "Dresseni tee" poliitikas. Selle ühe mehe aeg - me lihtsalt näeme - saab ju läbi."

Simson vastas, et ta aktsepteerib kõiki oma kolleege riigikogus ja valitsuse tasemel. Küll aga tõi ta välja, et IRL-il on mugavam teha Reformierakonna poliitikat. Eelnevalt viitas Simson saates sellele, et IRL on väga jõuetu partner Reformierakonna juhitavas valitsuses.