Täna oli töörühma esimene kokkusaamine ning esimese teemana arutati täiendavad vajaduspõhiseid lapsetoetusi. "Konkreetne kokkulepe ja päris jõuline edasiminek oli IRL-i tehtud ettepaneku osas, et lastetoetusi tuleb maksta vaatamata toimetulekutoetuste saamisele."

Probleem on nimelt selles, et praegu loetakse ka lapsetoetus toimetulekutoetuse andmisel pere sissetuleku sisse ning toimetulekutoetus on lapsetoetuse võrra väiksem.

"Kindlasti on paljud lapsed nendes peredes, kes hakkaksid saama täiendavaid lapsetoetusi ja kes saavad praegu toimetulekutoetusi. Tekiks paradoksaalne olukord, kus need pered ei saaks enam toimetulekutoetusi ja nende majanduslik olukord muutuks tegelikult kehvemaks," märkis Tsahkna.

Tsahkna sõnul lepiti täna kokku, et vähemalt nüüd juurde tulevaid täiendavaid lapsetoetusi ei arvestata toimetulekutoetuste sisse. Toetusi hakkab praeguste arvestuste järgi saama umbes 55 000 last.

Järgmine koosolek on neljapäeval ning siis jätkatakse ka arutelu. "Seal on rida ettepanekuid, mis on veel arutamata," lausus Tsahkna ning lisas, et selline on näiteks üksi last kasvatavate vanemate teema ning nelja ja enama lapsega vanema toetuse (169 eurot kuus) maksmise teema.

Samuti arutati, kas lastetoetustega siduda laste tervisekontrolli kohustuslikuks muutmine. "Siin on eri praktikaid ja me kindlasti uurime, milliseid lahendusi on riikides kasutatud. Näiteks Soomes on vanemal teatud juhtudel kohustus käia lapsega enne kooli minekut kaks korda arstlikus kontrollis."

Tsahkna märkis, et töörühm võtab laste- ja peretoetuste reformi ette laiemalt, kuid samas püütakse hoida tempot, kuna nii mõnigi otsus puudutab ka järgmise aasta riigieelarvet ja peab saama kokku lepitud enne, kui riigieelarvet riigikogus arutama hakatakse.

Järgmise aasta eelarvet puudutavad tema sõnul teemad, nagu vajadustepõhised lapsetoetused, lastetoetuste välja võtmine toimetulekutoetuste hulgast ja samuti nelja ja enama lapsega vanema toetus. "Need vaidlused saavad olema tulised," kommenteeris Tsahkna.

Pikemat arutelu vajavad aga näiteks üksikvanemate eraldisrahade teemad. Veel mitmeid kuid läheb Tsahkna hinnangul edasi töö teenustepõhiste toetuste teemaga.