“Luup viitas esialgsele finantsplaanile, mille Tallinna linnavalitsus tellis konsultatsioonifirmalt Rimess MRI mullu suvel, kui linnavolikogu arutas Tallinna haiglate ühendamise kava,” ütles Tsahkna BNS-ile.

Abilinnapea sõnul kajastas dokument kõige mustemat stsenaariumi, mis oleks haiglate liitmisel võinud tekkida. Praeguseks on aga selgunud, et nii ei läinud ja see dokument on oma aktuaalsuse kaotanud.

Ta lisas, et kõnealune finantsplaan ei ole kunagi olnud salajane, kuna see jagati haiglate ühendamise arutelu ajal kõigile linnavolikogu liikmetele ja komisjonidele.

“Finantsplaanile oli küll lisatud märge “konfidentsiaalne”, kuid selle pani sinna dokumendi välja töötanud Rimess RMI,” lausus Tsahkna.

Abilinnapea sõnul ei ole praeguse seisuga vaja haiglate personali vähendada.

“Lääne-Tallinna keskhaigla juht Peep Põdder ütles, et temal on inimesi isegi juurde vaja. Uue töö- ja puhkeaja seaduse täitmiseks on Lääne-Tallinna keskhaiglal juurde vaja 25 arsti ja 75 meditsiiniõde,” märkis Tsahkna.

Ajakiri Luup kirjutas, et Tallinna linnavalitsuse tellimusel konsultatsioonifirmas Rimess MRI koostatud konfidentsiaalne finantsplaan näeb ette 721 inimese koondamist linnale kuuluvates raviasutustes.

Finantsplaani järgi on haiglate reformi käigus kavas koondada 15 protsenti kõigist praegu Tallinna linnale kuuluvates haiglates töötavatest meedikutest. Seejuures ei ole arvestatud lastehaigla töötajaid.

Selle plaani järgi jääb praegu Tallinna haiglates haiglas töötavast 251 arstist tööle 197. Lisaks kaotavad töö radioloogid, taastusravi töötajad, neuroloogid jt.

Luup kirjutab, et eriti raske käsi peab olema Lääne-Tallina Keskhaigla juhil Peep Põdderil, kes peab lahti laskma 461 töötajat ehk iga viienda. Ida-Tallinna Keskhaigla juhil tuleb koondada kokku 260 töötajat.

Arstidest läheb kõige halvemini kirurgidel ja radioloogidel, selgub dokumendist. Praegu töötavast 77 kirurgist kaotab kava kohaselt töö 47 inimest. 20 radioloogi asemel jääks ametisse aga ainult üks.

Haiglas töötavast 38 naistearstist kaotaks töö 24 ja nõuandla 41 arstist 18. Seega jääks pealinna alles 37 naistearsti. Suhteliselt hästi pääseksid sisearstid ja kardioloogid, keda on plaanis koondada kõige vähem.

Finantsplaani kohaselt tuleb uus koondamislaine juba aastatel 2004-2005. Samas nähakse ette turundusinimeste osakaalu kasvu.

“Eeldame, et iseseisva äriüksusena toimivad raviasutused suudavad oluliselt efektiivsemalt arendada müügitööd,” seisab dokumendis. Müügitöö peaks tänavu kasvatama tasuliste raviteenuste osa viiendiku ja järgmisel aastal kümnendiku võrra.

Märtsist koondatud Pelgulinna haigla juht Vello Ilmoja, kes kuu aja eest kaotas ka Lääne-Tallinna Keskhaigla ravijuhi koha, ütles Luubile, et äri ei tohiks haiglas küll ülimaks eesmärgiks saada. Tema hinnangul on dokument ülepeakaela tehtud ja ta ei soovita seda tõsiselt võtta.

Märtsis asub Ilmoja tööle AS Lääne-Tallinna Keskhaigla juhi Peep Põdderi nõunikuna.

Tallinna linnavolikogu otsustas mullu ühendada 13 linna haiglat kaheks suureks Lääne-Tallinna keskhaiglaks ja Ida-Tallinna keskhaiglaks.