Dalai-laama külaskäigu tõttu jättis Hiina ära põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi ametliku visiidi. Eesti Kaubandus-Tööstuskoja andmetel pidi ka peaminister Andrus Ansip Hongkongi sõidust loobuma.

Eestis viibides kohtus dalai-laama mitteametlikult mitmete Eesti liidritega, teiste seas kaitseminister Mart Laari ja president Toomas Hendrik Ilvesega.

“Me peame nüüd oma diplomaatilisi suhteid rahulikult Hiinaga edasi ajama ja kui Hiinal mingi reaalne huvi Eesti suhtes ikkagi on, siis see huvi teostatakse. Ma ei näe siin otsest kahju,” ütles Tsahkna Delfile.

Tsahkna selgitas, et maailma finants- ja majanduskriis on viimastel aastatel muutnud riikidevahelised suhted ülipragmaatiliseks ja väärtuspoliitika on kahjuks tahaplaanile liikumas. Ta toonitas, et sellises olukorras justnimelt Eesti, kui väike ja mitte nii suurte majandushuvidega riik peakski kandma sellist väärtuspõhist poliitikat.

“See, et toimusid need kohtumised, lähtuski väärtustepõhisest poliitikast. Ma arvan, et see oli õige. On kahetsusväärne, et Hiina teeb nüüd mingeid konkreetseid samme. Ma loodan, et see pikas perspektiivis ei riku meie suhteid,” lausus Tsahkna.

“Teine aspekt on see, et meie ju oma poliitilist sõnumit ei ole muutnud, meil on ühe Hiina poliitika ja seda absoluutselt ei taotlenud ka dalai-laama, kes täpselt samamoodi rääkis ju kohtumistel ka ühe Hiina poliitikast,” lisas poliitik.