Süüdistuse kohaselt kasutas Anders Tsahkna sotsiaalministeeriumis sotsiaalministri nõuniku ametikohal töötades korduvalt ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu ja mõjutas erinevaid sotsiaalministeeriumi ametnikke ning koostööpartnereid tegema tema enda või tema sugulaste ja tuttavate jaoks soodsaid otsuseid ning tehinguid.

“Süüdistus on pealiskaudne ja deklaratiivne,” lausus advokaat Raul Ainla Delfile.  “Tsahkna ei ole talle süüks pandud kuritegusid toime pannud ning on seda väitnud juba menetluse algusest peale.”

Prokuratuur on eiranud Tsahknale süüdistuse esitamisel , et sotsiaalministri nõunik on ametnik, kellel puudub igasugune otsustamisõigus. Tsahknal oli ministri nõunikuna olla sõna otseses tähenduses vaid nõustav roll ning ei mingit otsustamisõigust, mis välistab tema puhul mõjuvõimu kuritarvitamise kuriteokoosseisu, kinnitas kaitsja.

Hoopis kummaline on pistisesüüditus, mille kohaselt Tsahkna olevat küsinud ühe äriühingu juhina teise äriühingu juhi käest pistist. Rõhutada tuleb, et Tsahkna ei olnud sel ajal veel nõunikuna ametis ning süüdistusest pole ka võimalik aru saada, mida Tsahkna erafirma juhina nn pistise eest vastuteenena tegema pidi. Nn pistisesumma liikumine on toimikus jälgitav ning selle põhjal saab teha vaid järelduse, et tegemist on tavalise äritegevusega.

Toimingupiirangu rikkumine seisneb prokuratuuri arvates selles, et Tsahkna olevat ametiisikuna sooritanud tehinguid endale kuuluvate firmade ja oma lähisugulaste- ja hõimlastega. Kriminaalasja materjalidest ei tulene, et Tsahkna oleks selliseid tehinguid teinud või et ta oleks jätnud teatamata oma osalusest mingites firmades. “Õigusriigis ei tohiks süüdistus põhineda vaid spekulatsioonidel kellegi osaluse kohta äriühingutes,” leidis Ainla.

Tsahkna on advokaadi sõnul pöördunud juba Euroopa Inimõiguste Kohtusse, kuna kohtueelses menetluses taandati menetlusnorme jämedalt rikkudes tagaselja tema kaitsja. Tsahknale ega tema kaitsjale ei teatatud taandamisistungi toimumisest. Euroopa Inimõiguste Kohus võttis Tsahkna kaebuse selle aasta veebruaris menetlusse.