CERT Eesti infoturbe ekspert Tarmo Randeli sõnul on Sinowal ohtlik pahalase märkamatu tegevuse tõttu, teatas Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse kommunikatsioonijuht.

„Kerge on märgata varast, kes murrab lahti ukse ja lõhub aknaklaasi. Kui vargus toimub nii, et silmnähtavalt midagi ei muutu, on isegi varguse toimumise hetke raske tuvastada, rääkimata osalistest,” lausus Randel.

Sinowal kogub nakatunud arvutitest näiteks kasutajate pangakontode ja paroolide andmeid ning saadab need arvutit kontrollivatele kurjategijatele. Ühtlasi talitab ta tavapärase troojalasena, avades kurjategijale vaba pääsu arvutisse.

Need ajad, kui viiruse kood kohe failina arvutisse laekus, on möödas. Viiruste loojad kasutavad arenenud tehnoloogiaid ja see tähendab, et viirusetõrje programmid ei avasta suurt osa arvutisse hiilinud pahalastest.

Teisalt on teada, et enamus pahalasi levib kasutaja aktiivse abiga ja viimase lihtsameelsust kasutades. Ka Sinowali probleemi viimati tõstatanu, turvalahendusi pakkuva The Security Division of EMC (RSA) sõnul saavad inimesed hoida oma arvutit nakatumast, olles tähelepanelikum, kuhu minnakse ja millisele lingile vajutatakse.

Juhiseid turvaliseks käitumiseks leiab näiteks www.assapauk.ee lehelt. Interneti-panka saab turvalisemalt kasutada ID-kaardi abil.

CERT Eesti (Computer Emergency Response Team) tegeleb küberturvalisuse tagamisega Eesti riigivõrgus ja korraldab küberturvet riiklikul tasemel.