Riigikogule arutamiseks saadetud täiendatud vabariigi valitsuse seaduse eelnõu, mille kohaselt kriminaalmenetluses tahtlikult toimepandud kuriteos kahtlustatava või süüdistatava maavanema tähtajalise teenistussuhte lõppemisel ei maksta maavanemale seaduses ette nähtud kuue kuu ametipalga suurust hüvitist. Hüvitist makstakse vaid siis, kui maavanema suhtes on jõustunud õigeksmõistev kohtuotsus.

Seaduse eesmärk on vältida olukorda, kus maavanema ametiajal tahtlikult toimepandud kuriteo eest süüdimõistetud isik on saanud riigilt hüvitist teenistussuhte tähtaegsel lõppemisel, kuna nimetatud sündmuse saabumisel oli kriminaalmenetlus veel pooleli.

Kehtiva seaduse kohaselt ei maksta maavanemale hüvitist, kui tema teenistussuhe lõpeb ennetähtaegselt maavanema suhtes süüdimõistva kohtuotsuse jõustumise korral, kuid ei reguleerita olukorda, kus maavanema teenistussuhte lõppedes on kohtumenetlus veel pooleli.

Hetkel riigikogus oleva avaliku teenistuse seaduse rakendusseadusega lõpetatakse maavanematele hüvitise maksmine pärast tähtajalise teenistusaja lõppu.

Tartu maakohus tunnistas eile Valga maavanema ametikohalt kriminaalmenetluse ajaks kõrvaldatud Georg Trašanovi (55) süüdi korduvas pistise ja altkäemaksu võtmises ning karistas teda nelja-aastase vangistusega.

Süüdistusakti järgi võttis Trašanov 2006. aasta suvel ja septembris Valga maavanemana GoBusi juhatuse liikmelt Kalle Murult kahel korral vastu kokku 50 000 krooni altkäemaksu, sõlmides vastutasuna Valga maavalitsuse nimel ebaseadusliku hankelepingu GoBusiga eirates Valga maakonna bussiliinide veo riigihanke tulemusi ning sellega ka riigihangete seaduse nõudeid. Kalle Muru sai altkäemaksuks makstud raha GoBusi juhatuse esimehe Aivo Pärna korraldusel GoBusi juhatuse liikmelt Valter Keisilt.

Lisaks võttis Trašanov süüdistuse järgi 2006. aasta märtsis ja detsembris ning 2007. aasta aprillis ja oktoobris Kalle Murult pistist kokku 120 000 kooni, mis Aivo Pärna korraldusel ja ühel korral ka Valter Keisi kaasabil võeti GoBusi rahalistest vahenditest. Vastutasuks sõlmiti GoBusi omandusse kuuluvate OÜ Trakmani ning GoBusi ja Valga maavalitsuse vahel GoBusile soodsate tingimustega lepinguid või muudeti varem sõlmitud veolepinguid.