Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini keskusesse oli täna pärastlõunaks pöördunud 50 inimest. Keskuse juhataja dr Märt Põlluveeri sõnul pöördub talvel tavapäraselt nende keskusesse umbes 20 inimest ööpäevas. "Päev on veel ees," lisas ta.

Regionaalhaigla erakorralise meditsiini keskuse juhataja dr Vassili Novaki sõnul on täna ette tulnud eriliselt palju nii kukkumisi kui libedusest tingitud autoõnnetusi. "Regionaalhaigla traumapunktis ja ortopeediaosakonnas on väga palju haigeid, tekkinud on suur järjekord abivajajatest, iga kolme-nelja minuti tagant on täna tulnud traumapunkti uus patsient, kes vajab traumakeskuse abi,“ ütles Novak.

Mure ka Tartus

Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna traumapunkti pöördus täna vahemikus 00:00–14:00 18 patsienti. Järgneva kahe tunni jooksul lisandus veel 12 patsienti. Enamike pöördumiste põhjuseks on libeduse tõttu toimunud kukkumine.

Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini eriala arst-õppejõu Kaarel Uba sõnul möödus lisaks tänasele ka eilne päev osakonnas libeduse tähe all. Eile pöördus ajavahemikus 8:00–20:00 traumapunkti 60 patsienti.

„Hetkel tundub, et patsientide vood raugemas ei ole," ütles Uba. "Paneme riigipüha eel inimestele südamele: ilmaolud on heitlikud ning teed äärmiselt libedad. Nii jalgsi kui ka sõiduvahenditega liigeldes tuleb hinnata ilmaolusid, kaasliiklejaid ning kehtivaid reegleid.“

Kuidas ennetada traumapunkti sattumist?

Põhja-Eesti regionaalhaigla soovitab kaaluda, kas õueminek on põhjendatud ning veenduda, kas teed on puhtad. Kaasa tuleks võtta täis laetud akuga mobiiltelefon, et vajadusel abi kutsuda.

Soovitatav on õue minnes valida jalanõud, millel on haakuv, korraliku mustriga tald, mis on kummist ja ei libise nii kergesti. Samuti on näiteks matkajalanõudel hea kõrge sääreosa, mis toetab hüppeliigest. Tallale saab kinnitada jäänaaste, et paremini maapinnaga haakuda. Kaasa tasub võtta ka kepid, et paremini tasakaalu hoida.

Tasakaalu säilitamiseks soovitatakse kõndida väikeste sammudega, jalad kergelt harkis ning aeglase tempoga. Kui on näha, et buss hakkab peatusest väljuma, siis ei ole mõtet tormata, sest tagajärjed võivad olla traagilised.

Kui abinõudest hoolimata inimene kukub, siis tuleb abi kutsuda. Püsti tõustes tasub olla ettevaatlik: esmalt viige end ühele küljele, tõmmake põlved kõveraks ja aidake end käte abil vaikselt üles. Rutates tõusmine võib uue kukkumisega lõppeda. Juhul kui kõik kohad on valusad ja pole võimalik ise püsti tõusta, siis peabki endale abi kutsuma mobiiltelefoni kasutades. Vajadusel tuleb kutsuda kiirabi, kes siis osutab vajalikku abi.