Teema tõstatanud raudteelased ja transporditöötajad on hetkeks kogunud tuhandeid allkirju pensioniea tõstmise vastu ning kogumine jätkub. Ametiühingud nõuavad eelnõu menetlemise peatamist ning ennetavaid reforme pensionieelikute konkurentsivõime tõstmiseks tööturul.

„Ilma töötajate koolitusfondi ja tööõnnetuskindlustuseta on pensioniea tõstmine tõeline rumalus,“ leidis transpordi ametiühingu esimees Peep Peterson.

Ta kutsus sotsiaalministrit üles kohtuma mõne 55-65aastase lootusetu töötuga, et mõista oma sammu tagajärgi töötegijale. „Kui meie nende töötajate kaitseks täna välja ei astuks, teeksime oma tööd halvasti,“ ütles Peterson.

Lähipäevil plaanivad ametiühingud pöörduda ka opositsioonierakondade ja roheliste poole, kes võiksid liituda allkirjakogumise kampaaniaga pensioniea tõusu vastu. Eelnõu on riigikogu suures saalis teisel lugemisel 17. märtsil.

Veel kütab kirgi väljateenitud aastate pensioni kaotamine. Ametiühingutega neis küsimustes konsulteeritud pole ning olemasolevatel andmetel mingit asendusskeemi ka välja ei pakuta. Väljateenitud aastate pensioni makstakse täna näiteks vedurijuhtidele, linnaliini bussijuhtidele ja pilootidele.

„Oleme seda teemat arutanud oma juhatusel ja inimesed on valmis minema lõpuni,“ ütles raudteelaste esimees Oleg Tšubarov. Tema sõnul hakkavad sel juhul tööandjad maksma valitsuse eksimuste eest kõrget hinda. „Välistatud ei ole ka streigid, sest ebatervislik töö tahab igal juhul hüvitamist,“ hoiatas Tšubarov.

Väljateenitud aastate pensioni kaotamine ilma uue asendusskeemita erutab ka piloote, kel samuti plaanis lähiajal arutada võimalikke vastumeetmeid.