Täna möödub 71 aastat märtsiküüditamisest, mille käigus saatis Nõukogude võim vägivaldselt Siberisse üle 20 000 Eesti inimese. Küüditatute seas oli palju lapsi ja vanureid.

Tervisekaitsenõuetest juhindudes jääb ära traditsiooniline mälestustseremoonia Maarjamäe memoriaalil. Samuti ei toimu ka teisi traditsioonilisi sündmusi. Küünalde ühissüütamine Tallinna, Pärnu, Tartu ja Narva linnaväljakutel jääb seekord ära.

"Mul on väga kahju, et me ei saa täna mälestada märtsiküüditamise ohvreid üheskoos kommunismiohvrite memoriaali juures. Kuid ma usun, et me kõik oleme oma mõtetes täna seal," ütles Raivo Aeg. "Hoidkem ja toetagem üksteist ka praegusel keerulisel ajal. See on parim, mida me küüditatute ja kõikide teiste kommunismiohvrite mälestuseks teha saame. Kutsun teid kõiki üles täna süütama oma kodudes küünalt küüditatute mälestuseks!“

Sotsiaalvõrgustike kasutajatel palutakse postitada küünla süütamisest pildid ning lisada postitusele märksõna #Mäletame. Märksõna võimaldab liita kõik sellised pildid ühte voogu ja inimesi sümboolselt ühendada, asendades nii eriolukorrast tulenevalt tühistatud mälestusüritusi.

Päästeamet paneb südamele: küünal aseta kuumakindlale alusele ja eemale süttivatest materjalidest. Ära jäta küünalt järelevalveta!

Märtsiküüditatute mälestuseks ette valmistatud installatsiooni foto- ja videomaterjal lisatakse inimõiguste instituudi kodulehele ja on kõigile kättesaadav alates 24. märtsist.

Patarei vangla, kus Nõukogude võim hoidis süütuid Eesti inimesi, värvub veidi enne kella 19.00 Eesti mälu instituudi algatusel mere poolt punaseks, mälestamaks kommunismiohvreid. Korraldatud on õhuvideo salvestamine.

Kell 12 ja 15 helisevad kirikute kellad. Justiitsministeerium kutsub eestimaalasi üles kirikukellade saatel seisatuma nende tuhandete inimeste mälestuseks, kes Siberisse jäid.

Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu kutsub kõiki inimesi mõtlema oma perekonnaloo peale ja jagama küüditamise või Siberiga seotud esemete lugusid, et mäletada olnut ja luua koos virtuaalnäitus "Ajalugu asjades“. Rohkem infot leiab Vabamu veebilehel.

Memento, inimõiguste instituut, Eesti mälu instituut, okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu, MTÜ Tulipisar, Eesti noorteühenduste liit ja Eesti üliõpilaskondade liit, Tallinna kultuuriamet ja justiitsministeerium kutsuvad üles hoidma kõrges eas represseeritute ja kõigi eakate tervist ning neid igati abistama, järgides seejuures terviseameti soovitusi riskigrupi inimeste osas.

Ministri videotervitust saab vaadata Youtube’is.

Mälestusüritusest saab kontaktivabalt osa Facebookis.

Rohkem infot mälestuspäevast saab inimõiguste instituudi kodulehelt.