Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul on raskete ilmastikutingimuste tagajärgede likvideerimise töögrupp valmis võimalike tormikahjustuste tagajärgede kiireks likvideerimiseks.

Hetkel toimub regulaarne ilmaprognooside ja veetaseme jälgimine ning informatsiooni vahetamine.

„Tallinna ümbruse lahtede veetaset jälgitakse vastavate seiresüsteemide vahendusel,” ütles Klandorf. „Uudishimulikel ei soovitata minna muulidele ja mereranda kõrgeid laineid nautima, sest see on ohtlik ning võib päästjatele ja politseile lisatööd juurde tuua.”

Aknad ja uksed tuleb korralikult sulgeda, autosid ei soovitata puude alla parkida ning jälgida, et reklaamstendid ja muud reklaamalused oleks tormikindlalt kinnitatud. Hoovidest ja rõdudelt tuleks koristada kergesti lenduvad esemed ning võimaliku elektrikatkestuse tarbeks tasub varuda patareisid. Pooleli olevatel ehitusel tuleks jälgida tellingute püsivust ja lahtine materjal viia tuule eest varju.

Abitelefoni 1345 kaudu saab kutsuda abi ootamatute ja kiiret lahendamist vajavate tehniliste olmeprobleemide korral. Samuti saab abitelefoni kaudu anda linnale operatiivset teavet kiiret parandamist vajavatest olukordadest avalikes kohtades. Abitelefoni poole on võimalik pöörduda ka e-maili teel: 1345@rescue.ee

Riigi Ilmateenistuse poolt edastati tormihoiatus, mille kohaselt kolmapäeval alates keskpäevast on oodata tuule tugevnemist 15-20 m/s, puhanguti kuni 25 m/s ning rannikul kuni 30 m/s. Keskpäevast alates tuul puhub lõunast ja edelast ning õhtul pöördub tuul läände ja loodesse.

Kui hommikul on teekatted riigiteedel valdavalt märjad ning vihma tõttu püsib vesiliu oht, siis päeval oodatav torm võib kaasa tuua teele langenud puid või oksi.Varahommikul on teekatted riigiteedel valdavalt märjad. Põhja- ja Kesk-Eestis sajab vihma. Teedel on vesiliu oht, teatas maanteeameti liiklusjuhtimiskeskus.

Ühtlasi edastas maanteeamet meeldetuletuse sõidukijuhtidele, et püsikiirusehoidja võib vihmas sõites muutuda ohtlikuks. 90 km/h peale seadistatud püsikiirusehoidja üritab seda kiirust hoida ka siis, kui vihmaste teetingimuste tõttu ei ole see parim valik. Vesiliugu sattudes võib auto soovitud aeglustamise asemel kiirendada.

Ilmaprognoosi kohaselt on päeval pilves ja sajune ilm. Temperatuur püsib nii õhus kui teepinnal plusspoolel. Täna on oodata Eestis tormi. Tuul tugevneb puhanguti kuni 25 m/s, saartel ja rannikul kuni 30 m/s. Tugevate tuuleiilide tõttu võib olla mitmel pool teedele kukkunud puid või oksi!

Päästeamet edastab tegutsemisjuhised tormiks valmistumiseks ning ka tormi ajal tegutsemiseks.

Enne tormi:

  • Korja õuest kokku tuulega lendu tõusta võivad esemed.
  • Pargi sõiduk lagedale või garaaži.
  • Arvesta võimalike elektrikatkestustega: varu koju piisavalt toitu ja jooki
  • Tangi auto kütusepaak täis

Tormi ajal:

  • Püsi siseruumides.
  • Ära sõida autoga. Kui sõit on vältimatu, vali sobiv sõidukiirus ning arvesta teele langeda võivate puude või muude takistustega.
  • Hoia eemale maha langenud elektriliinidest. Teavita neist Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343 ja eluohtlikest olukordadest Häirekeskust numbril 112.
  • Võimalusel väldi kütmist – korsten võib tugeva tuule tõttu tagurpidi käima hakata, st et kui tuul on väga suur võib see kaaluda üle korstna tavapärase tõmbe.
  • Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helista hädaabinumbril 112.

Juhul kui elekter peaks katkema, siis:

  • Teavita sellest ka elektriettevõtteid.
  • Elektrikatkestuse korral kasuta valgusallikana pigem patareidel töötavat tskulampi, mitte küünlaid.
  • Jälgida infokanaleid täiendavate prognooside ja käitumisjuhiste saamiseks: nt patareidega või autoraadio
  • Tunne huvi, kas sinu tutvuskonna vanemate inimestega on samuti kõik korras

Kindlustusfirma lähenevast tormist: põhjapõder võib naabri katusel maanduda veel enne jõululaupäeva
Kindlustusfirma soovitab koduaiast jõulutuled ja muu säärase ära koristada. PZU kodu- ja isikukindlustuse tootejuhi Kristo Õunapuu sõnul on ka Eestis üha populaarsem oma koduaed lähenevate jõulude ootuses tuledesse ehtida. „Tormituulega võivad need lendu tõusta ning tekitada paksu pahandust nii enda kui naabrite hoonetele ja autodele. Varasematel aastatel pole see probleem olnud, sest detsembri lõpp ei ole tavaliselt nii tormine, aga täna tasuks kindlasti üle kontrollida, et kas kõik ehted on korralikult kinnitatud. Muidu võib juhtuda, et neljapäeva hommikul tuleb oma põhjapõtru ja jõulutaati otsida naabri katuselt,“ ütles Õunapuu.
Õunapuu sõnul tasub kriitilise pilguga üle vaadata kõik lahtised esemed koduaias alustades väiksemast terrassimööblist lõpetades batuutidega, kasvuhoonete omanikud peaksid tegema kindlaks, et kasvuhoone aknad ja uksed on korralikult kinni. Rõdudega korterite omanikel tuleks kontrollida, et kõik rõduklaasid on korralikult fikseeritud, et ei tekiks tuuletõmbust, mis klaasi eest võivad rebida ja alla tänavale lennutada ohustades nii autosid kui jalakäijaid. Autod tasuks parkida kõrgetest puudest ohutusse kaugusesse.
Ettevaatlik ei peaks olema vaid mammonaga vaid ka omaenda tervisega, ütleb kindlustusekspert. „Need, kes tavaliselt rattaga liiklevad, võiksid täna ohutuse mõttes valida ühistranspordi,“ ütles Õunapuu.

Telia toob välja kolm punkti, mida tormi tõustes tähele panna:


„Kuna suurema tormiga võivad kaasneda elektrikatkestused, mis omakorda võib mõjutada mobiiliteenuse kvaliteeti, on mõistlik meelde tuletada mõned soovitused, kuidas selliseks olukorraks valmistuda,“ ütles Telia Eesti tehnoloogiajuht Andre Visse.

Laadi täis oma mobiiltelefoni aku ning akupank

Mobiiltelefoni aku tasub täis laadida, sest kunagi ei tea, kas ja kui pikaks võib osutuda elektrikatkestus ning millal võib telefoni vaja minna. Elektrita oleku ajal tasub oma telefoni akut säästa ning kasutada telefoni tõesti vaid vajaduse korral. Nutitelefonis saab ka kõik akut enam kulutavad äpid ja funktsioonid kinni panna, samuti lülitada näiteks välja mobiilne andmeside, et säästa akut just kõneside tarbeks. Samuti on hea varuda endale akupank, mida võiks alati hoida täis laadituna.

Väldi elektrikatkestuse ajal asjatute kõnede tegemist

Üks peamine põhjus, miks tunnetavad inimesed pikema elektrikatkestuse korral näiteks mobiilsideteenuse kvaliteedi halvenemist, on tingitud võrgu ülekoormusest. Nimelt langeb pikema elektrikatkestuse korral rivist välja ka osa mobiilside tugijaamu ning tööle jäävad vaid need tugijaamad, mis on varustatud aku- või generaatori toitega. See loob olukorra, kus suurenenud kõne- ja andmeside koormused mõjutavad mobiiliteenuse kvaliteeti. Seetõttu on soovituslik säästa oma seadmete akut ning kasutada mobiiliteenuseid vaid siis kui see tõesti vajalik on. Kõnede asemel saab kasutada näiteks SMS tekstisõnumit, mis ei koorma nii palju ka võrku. Samuti tasub tähele panna, et kui elektrikatkestuse korral on hoones sees levi nõrgem ja helistamine häiritud, tasub seda proovida väljaspool hoonet, kus levikvaliteet on parem.

Kuidas käituda hädaabi vajaduse korral

Telia tuletab meelde, et mobiilside häirete puhul saab hädaabi korral helistada numbrile 112 teiste operaatorite võrke kasutades. Selleks tuleb helistamise eel eemaldada mobiiltelefonist SIM-kaart või teha mobiiltelefonile taaskäivitus ja PIN-koodi sisestamise asemel helistada hädaabi numbrile.