Nädalavahetusel ei uskunud inimesed, kes Lääne-Virumaal Kantkülas ja Ulvi-kandis ringi juhtusid liikuma oma silmi, sest teeäärsetel rohumaadel kulges täies rahus neljapealine piisonikari, kirjutab Virumaa Teataja.

Ameerika piisoneid nimega Eduard, Pipi, Billy ja Pilvi kasvatab Eesti parima piimakarjakasvataja aunimetusega pärjatud farmer Hillar Pulk.

“Siin värava juures nad seisid, närisid mahakukkunud puult oksi ja lehti ja läksid siis edasi,” jutustas Tarmo Sarjas Kantkülast. “Ega nad ju inimesele midagi kurja tee, rahulikud loomad. Tüli nad küll ei teinud, sõid siin kõrval odrapõllul kõhud täis ja liikusid edasi.”

Et piison oma paksu ja tugeva naha kaitsel läheb okastraadist läbi, ilma et ta seda isegi tähele paneks, hoiab suuri rohusööjaid tavaliselt ohjes elektrikarjus. Reedel ja laupäeval möllanud torm aga jättis aiapiirded elektrita ning nõnda siis suured loomad jalutama pääsesidki.

“Eks Eduard läks ees ja teised järele,” arvas farmitöötaja Virve Pärn. “Me helistasime kohe päästeametisse, et oleks nende uinutamiseks püssi vaja, muidu neid ju koju tagasi tuua ei saa.”

Lõpuks toodi Paidest uinutipüss kohale, suurekasvuline Eduard sai topeltportsu unerohtu ja muutus vaguraks ning ontlikuks koduloomaks, kellele farmitöötajad ka ligi julgesid minna.

“Kümne mehega tirisime teda autokasti. Eks värin oli sees, kui köit ümber sarvede läksin panema,” rääkis Niina Ljubimova. “Aga kui juba käega katsuda sain, jäin rahulikumaks, niisugune hästi hea pehme mõmm oli.”

Seitse-kaheksa kilomeetrit läbi kõndinud loomad olid kodusele ristikupõllule jõudes nii väsinud, et magasid mitu tundi. Praegu viibivad ula peal käinud loomad laudas nö. koduarestis, kuni peremees Hillar Pulk Ameerikast tagasi jõuab.