Matmispaiga olemasolust saadi teada sealkandis sündinud ja noorpõlves elanud mehe mälestusteraamatust, mida ta oma eluajal avaldada ei lubanud. Randivälja Külaselts kavatseb säilmed kombekohaselt kalmistule ümber matta, vahendab ERR uudised "Aktuaalset kaamerat".

Paul Raudsepa mälestusteraamatu "Pulma Pauli pajatused" andis Randivälja külaselts just välja ning seal kirjutatu põhjal otsustatigi matmispaik üles otsida ja mahalastud meeste säilmed välja kaevata. Nimelt nägid Paul Raudsepp, tema isa ja naaber 1944. aasta septembris, kuidas Vene sõjaväelased kuus Saksa mundris eestlast meest metsa viisid ning kuidas sealt hakkas kostma karjeid ja laske.

Nüüd, 70 aastat hiljem, pole siia maetuid tuvastada mingit lootust. "Kui arvestada seda matmispaika siin, siis ei tule kõne alla ka igal pool armastatav DNA. Teine küsimus on alati see, et kui sellised proovid ka saaks võtta, siis kellega neid võrrelda. Eks need mehed olid selleks hetkeks juba Saksa armeest deserteerunud, võib-olla ka oma isikutunnusžetoonid minema visanud. Lisaks olid pealtnägijate mälestuste järgi need Vene sõdurid, kes nad maha lasid, nende dokumendid ära põletanud," rääkis kaitseministeeriumi lepingupartner Arnold Hunt.