Ansip teatas, et on maksulaekumistega väga hästi kursis, sest igal kolmapäeval on tal lihtsalt kombeks vaadata maksu- ja tolliameti kodulehte ja koostada graafik. “Mul on selline harjumus, võib-olla rahandusministril on teistsugune harjumus,” lisas ta rõõmsal ilmel.

Novembris on makse deklareeritud pea 5,5 miljardit krooni ning kuna aasta eelarve maht 63,44 miljardit, siis praeguseks on 57,6 miljardit laekunud. Seega novembri lõpus-detsembris peab laekuma veel 5,8 miljardit krooni, siis oleks aastaeelarve täis, rääkis Ansip.

“Ma julgen olla suhteliselt optimistlik ja prognoosin, et maksulaekumised jäävad samasse suurusjärku, mis eelarve sihid on seadnud.”

Rahandusministeeriumi optimistliku riskistsenaariumi järgi võiks makse laekuda eelarvest 1,6 miljardi võrra vähem, see tähendaks detsembris ainult 4,2 miljardit maksukrooni. “Iialgi ei usu, et nii vähe,” naeris Ansip.

Ta kiitis maksu- ja tolliametit, kes on maksude kogumisel teinud väga head tööd. Rõõmu teeb ka alkoholi- ja tubakaaktsiisi hea laekumine. Alkoholiakstsiisi tõstmine on Ansipi sõnul teinud head, rääkigu alkoholitootjad, mida tahavad, sest aktsiis on päris hästi laekunud. “Juuakse,” tähendas Jürgen Ligi.

“Mina saan maksulaekumistest operatiivset infot kord nädalas peaministri käest ja kord kuus omast majast,” ütles Ligi. “Ta naljatab,” hüüatas Ansip.

Ligi jätkas naljatoonil. “Eile maksuameti pidulikul üritusel ma pidin tegema etteheite, et nad pole kinnitanud meie prognoose. Kui majandus tervikuna on kinnitanud meie väga konservatiivseid ja ettevaatlikke prognoose ja langus tuleb, siis “maksulaekumised veavad meid kõvasti alt” ja on palju paremad, kui me oleme prognoosis ette näinud,” ütles Ligi. “See on Jürgeni iroonia praegu,” torkas peaminister vahele.

Ansip lisas, et tegelikult pole hõisata midagi, sest võrreldes möödunud aastaga on maksulaekumised pea 10 protsenti väiksemad.