Hallikut esindava vandeadvokaadi Kristi Silla sõnul leidis töövaidluskomisjoni otsusega kinnitust, et Martin Hallik ei ole ebaväärikalt ega mitteusaldusväärselt käitunud. "Tartu Ülikool vallandas päevapealt ülikooli heaks ligi 20 aastat eeskujulikult töötanud inimese ilma, et oleks enne läbi viinud erapooletu ja põhjaliku analüüsi. Menetluse käigus selgus, et kaebaja on varjanud Tartu Ülikooli eest olulisi asjaolusid ja valetanud. Kogu vallandamisprotsess oli puudulik, mille tulemuseks oli alusetu töölepingu lõpetamine," ütles Sild. "Kui Ülikool oleks käitunud Martin Halliku suhtes läbipaistvalt, oleks saanud seda inetut vaidlust ilmselt vältida. Mitmete valede tagajärjena saabki tulla ainult vale vallandamisotsus."

Hallikut esindava vandeadvokaadi Kristi Silla kinnitusel jääb Hallikule määratud hüvitise suurus üle 100 000 euro, ent 200 000 eurot on ilmselge liialdus.

Vandeadvokaadi sõnul hakkas asi kiiva kiskuma hetkest, kui ülikool ei kontrollinud Martin Halliku aadressil esitatud süüdistusi ja süüdistaja motiive.

Martin Hallik on alates juhtunust kinnitanud, et Tartu Ülikooli ja selle prorektori Kristjan Vassili käitumine tema vallandamisel oli ebaõiglane. "Lõpuks on see saanud ka erapooletu hinnangu töövaidluskomisjonilt. Ma ei ole käitunud vääritult. Ma väga loodan, et Tartu Ülikoolil on väärikust ja julgust tunnistada, et minu vallandamine oli väär nii sisult kui vormilt. Ma loodan ka, et Tartu Ülikool lõpetab minu edasise vaenamise," ütles Hallik.

Juba selle tõttu, mis on toimunud, on Hallik enda sõnul viimastel kuudel tundnud end sotsiaalselt hukatuna. "Minult võeti ebaõiglaselt ära minu minevik, olevik ja tulevik. Tartu Ülikool jättis mind ilma töökohast, kus ülikool ise oli minu saavutusi kogu aeg väga heaks hinnanud. Tänu taolisele märgistamisele on mul väga raske saada minu kogemusele ja teadmistele vastavat töökohta," lisas Hallik.

"Ma tahan uskuda, et Tartu Ülikooli motiiv polnud algusest peale minu sotsiaalne mõrv, nii nagu see välja kukkus. Vaatamata mulle osaks langenud ebaõiglusele soovin oma eluga rahus edasi minna, loodan, et TÜ annab selleks võimaluse nüüd, kui töövaidluskomisjon on öelnud oma seisukoha minu vallandamise suhtes."

Tartu Ülikool kaebab otsuse edasi

Töövaidluskomisjonis Tartu Ülikooli esindanud vandeadvokaat Leonid Tolstovi sõnul on ülikoolil esmalt vaja otsusega põhjalikult tutvuda, kuid juba praegu saab öelda, et ülikool kaebab otsuse edasi.

„Töövaidluskomisjon on üldjoontes tuvastanud, et vaidluse sisuks olnud sündmused on toimunud,“ sõnas Tolstov. „Jääme sündmustele antud hinnangute suhtes komisjoniga eriarvamusele ja kindlasti vaidlustame otsuse, kuna see läheb vastuollu ülikooli väärtustega.“

„Väljendame muret, et tänane otsus loob pretsedendi, mis võib edaspidi mõjutada töökultuuri kogu Eesti ühiskonnas,“ tõdes Tolstov. „Tartu Ülikool on käitunud õigesti, uurides asjaolusid põhjalikult ja tehes töölepingu ülesütlemise otsuse kollegiaalselt.“

Et töövaidluskomisjoni menetlus oli asjaosaliste kaitseks kinnine, ei ole ülikoolil võimalik vaidluse üksikasju avalikustada. Komisjoni otsuse edasikaebamiseks on ülikoolil aega 30 päeva.

Delfi on varasemalt kirjutanud, et vallandamiseni võis allikate väitel viia Halliku ebasünnis käitumine raamatukogu mullusel jõulupeol ning välislähetustel. Halliku suhted ülikooli teadusprorektor Vassiliga on samuti kolleegide sõnul olnud pingelised, seejuures kuulub raamatukogu teadusprorektori vastutusalasse.