„Töötukassa on jätkuvalt riik riigis. Järjekordne totrus ja näide, kuidas igaüks on oma silos kunn,” kirjutas Kotka sotsiaalmeedias, vahendas ERRi uudisteportaal. „Puuetega inimestele täiendav ebamugavus, milleks ei ole mingit vajadust. Siin ei ole küsimus ainult kaardi kulus, vaid selles töömahus, mis tekib nende kaartide väljastamise, asendamise, uuendamisega ja nii edasi.”

Kotka rõhutas, et töövõime tõendamiseks saaks kasutada ID-kaarti. „ID-kaardilt (mis peab niikuinii kaasas olema) loetakse isikukood ja seda verifitseeritakse vastu andmebaasi, kas inimesel on õigus soodustusele ja mis ulatuses või mitte,” osutas Kotka. „Vahet pole, kas see soodustus on mul puude, tudengistaatuse, vanuse vms tõttu. Ilu ongi selles, et selline lahendus oleks paindlik ja lisaks annaks avaramad võimalused soodustuste disainimisel.”

„Huvitav ka miks tööandjate keskliit, kes muidu on riigi kulutamise osas väga sõnakas, siis nüüd nii vait on?” küsis Kotka. „Omatakse ju reaalset kontrolli selle asutuse üle igapäevaselt. Toomas Tamsar?”

„Aga kõige olulisem küsimus on see, et kelle jaoks me seda süsteemi teeme. Tsiteerin: „kuna mõnel ettevõttel või muuseumil võib olla probleeme”, siis paneme kõik puudega inimesed kaarti saama?” imestas Kotka.

Uudisele reageeris sotsiaalmeedias ka riigihalduse minister Arto Aas, kes peab ID-kaardi asemel plastikkaardi kasutusele võtmist väga halvaks lahenduseks.

Töötukassa jagab alates augustist osalise töövõimega ja töövõimeta inimestele plastkaarte, mis tõendavad nende töövõimet ja kehtivad ainult koos isikut tõendava dokumendiga. Delfi küsis, miks tehakse uus kaart, kui andmeid saaks tõendada ID-kaardiga, mis niikuinii on vaja ette näidata. „Kõik teenusepakkujad tõenäoliselt ei ole valmis kohe seda [töövõimet] ID-kaardi-põhiselt lugema,” selgitas töötukassa avalike suhete juht Erko Vanatalu.

Vanatalu lisas, et kuna tegu on delikaatsete isikuandmetega ja päringuid tehtaks töötukassa andmebaasi, siis tuleks kõikidele ettevõtetele teha turvalised liidesed, mille väljatöötamine oleks töömahukas. „Et saaks kohalikes omavalitsustes ja eraettevõtetes, kes tahavad vähenenud töövõimega inimestele anda soodustusi, lihtsamini seda tõendada, siis mindi seda teed,” rääkis Vanatalu.