Nädala keskel kaitseressursside ameti Tallinna arstlikus komisjonis tervislikul ülevaatusel käinud Mart [nimi muudetud - toim.] rääkis, et kui veel paar kuud tagasi said ülevaatusel käinud noored mehed küll mitte suveks, aga vähemalt sügiseks aega teenima, siis temale öeldi, et pääseb teenistusse alles 2010. aastal, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Järgmise aasta suvel aega teenima asumine tähendab Mardi jaoks aga pea pooleteise-aastast ooteaega. Kaitseressursside ameti (KRA) avalike suhete nõunik Ele Rõigas ütles, et tänavu suveks ja sügiseks ei ole ajateenistusse kutsumine veel lõpetatud. Nii ei ole tema kinnitusel komplekteeritud ka 2010. aasta juuni lõpus ajateenistusse kutsutute rühmad. Parasjagu kutsubki amet tema sõnul kutsealuseid ajateenistusse 2009. ja 2010. aastaks.

Kaitseressursside ameti avalike suhete nõunik Ele Rõigas selgitas, et ajateenistusse vabatahtlikuna astuda soovijate arv on viimastel aastatel kasvanud ning tänavu jätkuvalt suur. „Kasvanud on ka nende kutsealuste arv, kes soovivad asuda ajateenistusse, et seejärel asuda õppima kaitseväe ühendatud õppeasutuste kõrgemasse sõjakooli,“ avaldas Rõigas heameelt. Eelmisel aastal saadi kutsealustelt ligi tuhat avaldust astuda ajateenistusse vabatahtlikuna.

Ajateenistuse vastu on huvi kasvanud suurelt seetõttu, et noored ei leia tööd ning näevad ajateenistust kui võimalust veidigi teenida ning toetuste abil hakkama saada. „Päris palju on neid kutsealuseid, kes on teinud kaitseressursside ametile taotluse asuda esimesel võimalusel ajateenistuskohustust täitma ja on põhjusena viidanud majanduslikule olukorrale ja töökoha puudumisele,“ nentis Rõigas.

Eelmisel aastal ajateenistusse kutsutavate plaan nägi ette 2500 kutsealuse kutsumise, tänavu kutsutakse plaani järgi väkke 2585 ja järgmisel aastal 2720 kutsealust.

Rõigas lisas, et noormeeste ajateenistusse kutsumine on plaaniline tegevus ning kaitseressursside amet saab seda teha kaitseministri määruses antud piirarvu ulatuses, kuid Mardile Tallinna komissariaadis öeldu ei vasta Rõigase kinnitusel tõele.