“Ma ei ole väga kindel, kuivõrd nad on üldse pildil järgmistel valimistel,” ütles Toots Delfile.

Tootsi väitel sõltub roheliste valimiskünnise ületamine sellest, kuidas Rahvaliit laguneb. “Viimati ju täiesti ebaloogiliselt Rahvaliidu hääletajad läksid osaliselt rohelistesse üle. Nüüd ilmselt seda enam ei juhtu. Selle tõttu on roheliste toetajaskond ilmselt väiksem kui varem.”

Tootsi kinnitusel Marek Strandbergi ja Peeter Jalaka leeride vahelisele tülile lihtsat lahendust ei ole. Aga Eesti oludes erakonda juhtima ei sobi neist politoloogi hinnangul kumbki. “Ma arvan, et sellist tüüpilist erakondlikku establishmenti ei esinda neist kumbki, nad on mõlemad sellised dissidentlikud — just parteipoliitikamaastikul. Eks sellest ka see tüli on natuke tulnud, et nad mõlemad on sarnaste ambitsioonidega ja apelleerivad sarnasele toetajaskonnale,” selgitas ta.

Tootsi sõnul ei muutu rohelistega midagi enne, kui neil pole selget juhtfiguuri ja tegevuskava. “Eks tuleb ikka korralikuks erakonnaks hakata, programm kirjutada ja juhtorganid valida. Mitte, et neil on mingid eestkõnelejad ja siis vaieldakse selle üle, et kes nüüd on kõige esimene eestkõneleja. See ei tee neid tõsiseltvõetavaks,” arvas politoloog.

“Kui nad tahavad olla nii nagu teised, võistelda võimu pärast, siis paraku tuleb olla nii nagu teised, siis ei saa olla selline kampsunites ja habemesse kasvanud vabameelsete seltskond, kes tuleb kokku ja arutab ja siis mõtleb ringi. Siis on neil üks huvitav idee ja teine huvitav idee, aga ilmselt keskmine valija ei usalda riigijuhtimist selliste inimeste kätte,” lisas Toots.

Tootsi hinnangul vähendab roheliste šansse valimistel ka Ühtse Eest projekt ja Rainer Nõlvaku Minu Eesti ettevõtmised. “Nad ei ole huvitavad enam. See kõik hägustab roheliste perspektiivi ja positisiooni.”