Kapral Toomas Mikk astus Scoutspataljoni kuu aega tagasi. Endine kinnisvaramaakler lausus, et kuigi talle sõjavägi meeldib, mõjutasid otsust seisak kinnisvaraturul ja suur tööpuudus kodukandis Ida-Virumaal, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Müügis oli küll palju objekte, aga ostjaid ei leidunud,” ütles ta.

Kuna maakleritöö enam ära ei tasunud, otsustas mees sõjaväkke astuda. „Mul on siin sõbrad ees ka, ega ma eriti kahelnudki,” lausus ta ja lisas, et tegelikult mõtles ta Scoutspataljoni astumise peale juba kaks aastat tagasi. Toona aga sündis poeg.

Esimesele missioonile sõidab Mikk mais. „Raske on. Sõbrad alustasid Kosovost ja läksid siis edasi raskematele missioonidele, aga mina alustan kohe Afganistanist.”

25-aastane nooremseersant Silver Elvest hakkas elukutseliseks sõjaväelaseks oktoobri keskel. Ka kolm aastat tagasi Scoutspataljoni kuulunud mees rääkis, et tegelikult kutsuti teda missioonile juba aasta tagasi, ent siis ei olnud tal võimalik minna. Majanduskriis Elvesti valikut tema enda sõnul otseselt küll ei mõjutanud.

Kui kauaks ta Scoutspataljoni jääb, Elvest veel mõelnud pole. „Vaatan, kuidas siin meeldib. Olen nii kaua, kui olen.”

Kui kogu eelmise aasta jooksul tuli elukutselistest sõjameestest koosnevasse Scoutspataljoni ligikaudu 50 inimest, siis tänavu on juba sada liitunut olemas ja kaks nädalat tagasi alanud uus kaitseväe imagokampaania alles hakkab tulemusi andma.

„Oleme praegu seisus, kus uued liitujad pääsevad välismissioonile alles aasta pärast,” ütles kaitseväe värbamiskeskuse juhataja Lauri Kurvits.

Kurvits rääkis, et märkimisväärselt on suurenenud väljastpoolt ehk nii-öelda tsiviilist liitunute arv. Peamise põhjusena, miks praegu Scoutspataljoni värava taga on tung, nimetas Kurvits majanduslangust.

„See on vana tõde, et kui majandusel läheb halvasti, läheb riigil tööandjana hästi,” lausus ta ja lisas, et oma osa mängib kindlasti ka selle aasta alguses tegevust alustanud värbamiskeskuse töö. „Hetked, kui meie keskuses ühtegi huvilist pole, on praegu väga harvad.”