Tänavu mais kirjutas Eesti Ekspress loo "Sotside valimiskampaania saladus"; kus reljeefselt joonistus välja, kuidas nende aruanded ja telereklaamimaht ei ole kuidagi loogilises seoses. Loo üheks allikaks oli SDE PR-nõustaja Kirsti Ruul.

Väljavõte Ekspressist: "On kaks võimalust. Kas on sotside valimiskulude aruandes midagi puudu või on nende kujul tegemist geniaalsete reklaamiplaneerijatega. Vastuse saamiseks külastame Ahtri tänaval asuvat sotside peakorterit. Seal ootab meid PR-konsultant Kirsti Ruul. Ta ei ole ise sots, kuid juhtis kümme kuud nende valimiskampaaniat. Varem pole partei temasuguse profi teeneid kasutanud. Ruuli sõnul olid sotsidel suured soovid, aga raha nende teostamiseks nii vähe, et “asjatundjad hakkavad naerma”.

Paar kuud hiljem, mil Reformierakond vaevleb mitmendat nädalat sisekriisis, kommenteerib ETV teleuudistes parteidde reitingut taas Kristi Ruul. SDEga lähedalt, ka rahaliselt, seotud konsultant. Seda teleuudistes kuskil ei mainita. Küll jääb temast mulje kui sõltumatust õppejõust.

Ruul väitis AKs silmagi pilgutamata, et Reformierakond peaks korraldama uue üldkogu, kus valitakse uus juhatus ja parteile uus esimees.

Ruul ERRis: "Võiks soovitada julgelt (Reformierakonnal - U.S.) kutsuda kokku uus üldkogu. Lisaks suhtekorralduslikele aspektidele on üles kerkinud ka õiguslikud küsimused. Iga päev olukorda selgitada läheb üha keerulisemaks. Mida pikem kriis, seda halvemini mõjub. Uus erakonnajuht ei teeks antud olukorras halba."

Ruul on allikana kahtlemata proff. Aga - kas ta allikana kasutamine oli juhus või teadlik valik? Sõltumatusest on tema puhul ju raske rääkida, sest ta on väga pikalt võidelnud SDE tõusu eest.

Kirsti Ruuli kommentaar eelnevatele tähelepanekutele:

Juhin tähelepanu, et minu praegune tööandja on suhtekorraldusfirma PR Partner OÜ, kellel ei ole mingit seost sotsidega, SDE ei kuulu ka meie klientide hulka. Minu tööleping Sotsiaaldemokraatliku erakonnaga kestis kümme kuud perioodil juunist 2010 märtsini 2011, pärast seda ei ole ma neid nõustanud. Eesti Ekspressi loos viidatakse ka perioodile, mil ma SDE-d nõustasin.

Olen mitmete varasemate kohalike, riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimiste eel PR Partneri konsultandina nõustanud erinevaid poliitikuid, praegustest parlamendierakonnast ei ole ma nõustanud üksnes IRL.

Viimase kaheksa aasta jooksul olen õpetanud Tartu Ülikoolis ajakirjandus- ja suhtekorraldustudengitele kriisikommunikatsiooni ja nii palju kui mina aru saan, on just see põhjus, miks minult kriisikommunikatsiooni teemadega seonduvalt kommentaare küsitakse.