“Arvan, et Keskerakonda võiks rahuldada valitsuskoalitsioon koos Reformierakonnaga veel enne uusi parlamendivalimisi ja Tallinnas ausalt ära teenitud võimu loovutamine Isamaaliidult veel enne eesootavaid kohalike omavalitsuste valimisi,” lisas ESDTP esimees.

Presidendikandidaatidega kohtunud erakondade konsultatiivse ümarlaua liikme ESDTP liidrina märkis Toomsalu, et üllatuslikult langevad tema vaated ühiskonna põhihuvidest praegu kokku kõigi kandidaatide formuleerituga ja selleks on ühiskonna lubamatult sügav varaline kihistumine.

“Seetõttu julgen väita — kõik presidendikandidaadid on oma sihiasetuselt selles küsimuses sümpaatsed,” nentis ta. “Kahjuks mitte ükski presidendikandidaat ei osanud sõnastada retsepti sellest kriisist väljumiseks.”

Toomsalu sõnul ei saa selles kontekstis olla nõus ka Mõõdukate kandidaadi Andres Tarandi seisukohaga, et riigi sekkumist kihistumisprotsessidesse polevat vajagi, kuna iseregulatsioon panevat varem või hiljem kõik paika.

“Sümpaatsed olid ka enamiku presidendikandidaatide seisukohad NATO suhtes, mis tõdesid, et sinna küll kuuluda võiks, aga Eesti territooriumile välismaiseid sõjaväebaase ja raketi- ning tuumarelva paigutada ei tuleks,” rääkis riigikogus kahte kohta omava ESDTP liider.

Toomsalu sõnul tuleb samas anda au Keskerakonna kandidaadile Peeter Kreitzbergile, kes rõhutas Euroopa Liidu suunalt oodatavaid ohtusid Eesti ühiskonna sisearengule.

Toomsalu lisas, et isiklikku sümpaatsust kõrvale jättes hindab ta aja vaimule ja demokraatlikele ideaalidele kõige enam vastavaks Kreitzbergi ning Rahvaliidu kandidaadi Arnold Rüütli kinnitust, et poliitiliste konsultatsioonide vajadusel erakondadega kaasatakse sinna ka parlamendivälised parteid.