Toomla tõdes Kuku raadio saates “Nädala Tegija”, et augustikuised tulemused on tema jaoks veidi üllatavad.

Politoloog meenutas, et alates eelmistest parlamendi-valimistest on Reformi- ja Keskerakond püsinud enam-vähem sama pulga peal, ent poole aastaga on valitsuspartei hakanud eest ära libisema.

Erakondi lahutavad 14 protsenti on politoloogi sõnul juba väga suur vahe ning Keskerakond peab hakkama väga tõsiselt selle tagasitegemisele mõtlema. Reformierakond aga edumaa hoidmisele mõtlema. Toomla spekuleeris ka, et kui sarnase vahega minnakse vastu valimistele, pole võimatu ka Reformierakonna ainuvõim.

Reformierakonna populaarsus tõusis augustis 39 protsendile. Valitsus- ja peaministri partei toetus on kevadest saadik kasvanud. Juulis oli erakonna toetus 37 protsenti. Augustikuine populaarsus ei ole reformierakonnal nii kõrge olnud alates 2007. aastast, mil partei aasta keskmine toetusprotsent ulatus 38-ni. Keskerakonna toetus tõusis augustis ühe protsendipunkti võrra 25 protsendini. Juulis oli see 24 protsenti.

Reformierakonnaga koos koalitsioonis oleva Isamaa ja Res Publica Liidu populaarsus on augustis langenud. Kui juulis oli erakonnal toetajaid 18 protsenti, siis augustis kukkus see 14 protsendile.

Kukkus ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus, mis ulatus augustis kümnele protsendile, juulis toetas sotsiaaldemokraate 11 protsenti valimisealistest kodanikest. Riigikogus esindatud erakondadest kasvatasid augustis toetust ka Erakond Eestimaa Rohelised. Augustis kasvas nende toetus seitsme protsendini. Juulis oli toetus rohelistele kuus protsenti.
Rahvaliidu on toetus jäi augustistis võrreldes juuliga samaks ja ulatub kolme protsendini.