„Kui võrrelda Riia sündmusi pronksiöödega, siis Läti probleem ei ole üldse nii valulik, sest tegemist on poliitilise erimeelsusega,“ rääkis Toomla Päevaleht Online’ile.

„Lätis oli küsimus selles, et kas peaks korraldatama erakorralised valimised või mitte. Seda probleemi võimalik väga lihtsalt lahendada,“ lisas ta.

„Opositsioonil on alati taolise ürituse korraldamise õigused olemas. Opositsioon võib tunnetada, et kui parlamendiseinte vahel asju ajada ei saa, siis tullakse tänavatele, kuid muidugi mitte laamendama,“ sõnas Toomla.

Riia meeleavalduse korraldajad ei mõelnud Toomla hinnangul kõike asju läbi.

„Üks asi millele ei mõeldud on see, et õhtupimeduse varjus võivad hakata tegutsema mingisugused muud jõud, mida ei suudeta kontrollida. Igas ühiskonnas leidub gruppe, kes hea meelega teeksid möllu. Põhjuse laamendamiseks leiab alati,“ selgitas ta.

„Läti meeleavalduse korraldanud on toimunust võib-olla palju suuremas jahmatuses. Ühelt poolt on opositsioonil uhke väita, et tõime Riia kesklinna rahvast täis, kuid vaevalt, et neile meeldis, et rahvamassi käitumine väljus kontrolli alt,“ rääkis Toomla.

Seekordsest meeleavaldusest võivad Toomla sõnul saada innustust märksa radikaalsemad jõud kui seda on eile rahva kokku kutsunud endine Läti välisminister Artis Pabriks.

„Need äärmuslikumad jõud võivad öelda, et kui erakorralisi valimisi ei tule, siis mis küsimus on uuesti Riia vanalinn rahvast täis tuua. Võib-olla tuleb kokku väiksem seltskond, kuid kõvasti lärmakam,“ jätkas ta.

Tallinnas võiks rahva tänavale tuua erakordselt raske majanduslik olukord

Selleks, et Tallinna Raekoja platsile koguneks 10 000 inimest meelt avaldama, ei peaks Toomla sõnul riigikogu milleski otseselt süüdi olema.

„Midagi taolist võiks juhtuda siis kui inimeste majanduslik olukord läheb ikka väga hulluks ning tööpuudus kasvaks märkimisväärselt,“ selgitas ta.

„Näiteks pandaks suured tehased suisa kinni ning nende palgad, kes töö säilitavad, langeksid märkimisväärselt,“ jätkas Toomla.

„Ma ei usu, et rahvas tuleks meelt avaldama selle päras, et riigikogu võttis vastu mingi seaduse. Siis see võiks olla väga eriskummaline seadus a la mis paneks riigis kõik koolid kinni vms,“ lisas ta.