„Loomulikult soovib iga normaalne inimene, et Ukraina riik oleks suveräänne ja terviklik, aga ennekõike seda, et sinna saabuks rahu. Kõik abinõud selleks on aga riikidevahelise või riikliku poliitika küsimus, mitte munitsipaaltaseme küsimus,“ põhjendas Vitsut volikogu enamuse poolt andmata jäänud poolthääli IRLi algatatud poliitilisele avaldusele Ukraina valitsuse toetuseks.

„Üldsõnalised poliitilised avaldused ühelt linnavolikogult ei paranda praeguseks kujunenud olukorda,“ lisas volikogu esimees. Peale selle on Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni poolt märtsikuus esitatud avalduse tekst ta sõnul lootusetult aegunud.

„Sisuliselt aegus see tekst drastiliste arengute tõttu Ukrainas juba mõne nädalaga. Ilmselt tajus seda ka aprillikuisel volikogu istungil eelnõu tutvustama pidanud Eerik Niiles Kross, sest miks ta muidu vahetult enne arutelu saalist lahkus,“ meenutas Vitsut tõsiasja, et 17. aprillil tuli avalduse arutelu ettekandja puudumise tõttu volikogu istungi päevakorrast välja arvata.

Tänasel Tallinna linnavolikogu istungil esitas IRL-i fraktsioon volikogule hääletuseks avalduse Ukraina suveräänsuse ja terviklikkuse toetuseks, mis 24 poolt- ja 36 vastuhäälega tagasi lükati.

Tallinna linnavolikogus pandi pärast viiekuulist venitamist hääletusele IRLi eelnõu, millega volikogu avaldanuks toetust suveräänsele Ukrainale ja selle territooriumile. IRLi fraktsiooni liikme Juku-Kalle Raidi sõnul ei üllatanud kedagi, et keskerakondlased selle maha hääletasid.

„Tallinna linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed, kes on avalikult välja öelnud, et nad Putinit toetavad ja Venemaa agressiooni igati heaks kiidavad, ei saagi ju teisiti hääletada,” ütles Raid. „Vastasel juhul saaks lepingupartner kurjaks ning linnapea peaks taaskord Moskvas selgitamas käima.“

„Ukraina tänast valitsust on ühemõtteliselt toetanud nii Euroopa Liit kui ka Ameerika Ühendriigid,“ ütles volinik. „Kuna siiani olid õhus kahtlused, nagu ei nõustuks Tallinna linnavolikogu ülejäänud läänemaailmaga, saanuks volikogu selle avalduse vastuvõtmisega vastupidist mõista anda. Kahjuks seda võimalust kasutati tõestamaks vastupidist.“