Esimest korda Eesti kunsti ajaloos trükitakse ühe tuntud Eesti kunstniku maal eliitkonjaki etiketile ja seekord sai selleks 1990. aastal Vindi poolt tehtud maal “Kadakamaastik”.

“Loodetavasti saab sellest traditsioon, sest Prantsusmaal Cognaci maakonnas konjakit tootva perefirma Larsen omanik Frederic Larsen plaanib iga aasta osta ühe tuntud Eesti kunstniku maali,” ütles ETAle konjakit maaletoova firma Avallone direktor Aivar Merisalu. Iga maali reproga hakkab valmima vaid 60 nummerdatud konjakipudelit.

Galeriis Haus toimunud esitlusel viibis kohal ka maali autor Toomas Vint ning konjakitootja Frederic Larsen. “Mulle meeldib Eestimaa ja Eesti kunst, mistõttu usun, et see väärib laiemat rahvusvahelist tunnustamist,” ütles Larsen. Ta lisas, et see ajendaski teda looma Larsen Art Collectioni, mis põhineb parimatel Eesti kunstnike töödel.

Esitluse raames toimunud oksjonil läks enampakkumisele viis nummerdatud pudelit uuest kollektsioonist. Merisalu sõnul jäi müümata pudel numbriga 03, mis kingiti juba esmaspäeva õhtul olümpiamängudel pronksmedali võitnud Jaak Maele. “See oli sümboolne sünnipäevakingitus, sest tuli ta ju suusatamises kolmandaks ja nüüd jääb see ajalooline konjak ka talle mälestuseks,” lisas ta.

Oksjonil osteti kõik pudelid hinnaga 2000 ja 2500 krooni. Kogu tulu annetatakse Eesti Kunstimuuseumi uue hoone ehitamise fondi.

Larseni perefirma asutas 1926. aastal Bordeauxist Cognaci elama asunud Norra päritolu Jens-Reidar Larsen. Frederic Larsen kuulub konjakit valmistava Larsenite pere kolmandasse põlvkonda. Larseni firmamärgi all valmistatakse 14 nimetust eri hinnaklassi kuuluvat konjakimarki.

Larsen Art Collectioni nummerdatud pudeleid hakatakse müüma Tallinna Stockmanni kaubamajas. “Me ei ole veel täpselt otsustanud, mis nii ainulaadse konjaki hinnaks saab, kuid arvatavasti jääb see oksjonil pakutud hinna vahemikku,” lisas Merisalu.