Ajakirjaniku sõnul on arusaam sellest, et valimiste aastal ei tohiks justkui isegi mitte hingata, kultiveeritud erakondade poolt.

"Kas ma peaksin siis oma uurimisteemasse tegema pausi ja laskma mööda kõik valimistega seotud aastad ja siis 2016. aastal, kui mingeid valimisi ei ole, siis võib alles VEB-fondi teemaga tegeleda? Kõlab kuidagi tobedalt, või kuidas," ütles Kümmel Delfile.

"Vanades demokraatiates on loomulik, et enne valimisi uuritakse väga põhjalikult kandidaatide taustu. Aga põhiline on siin ikkagi see, et VEB-fondi teema on jõudnud loomulikke protsesse mööda sellisesse ajajärku, et võiks mõelda dokfilmi tegemisele," lisas Kümmel.

Ajakirjaniku sõnul on olemas palju huvitavaid ja väärtuslikke tunnistajaid, kes põlevad soovist anda ütlusi ja selgitusi ning just praegu toimuvad ühiskonnas VEB-fondi temaatikaga seotud sündmused, mistõttu tundub filmi tegemine olevat igati loogiline jätk.

Tallinna televisiooni nõukogu liige Toomas Lepp ütles Delfile, et VEB-fondist pajatav film "Surnumere fond" räägib sellest, kuidas omaaegsest hädalahendusest raskustesse sattunud pankade päästmisel tekkis ootamatult võimalus 32 miljoni dollari kõrvale kantimiseks.

Lepp lisas, et VEB-fondi skandaal on otsekui indikaator, mis näitab Eesti ühiskonna tervislikku hetkeseisundit ning kõigest sellest püüab film jutustada ja ka vastuseid leida.

Kuigi TTV nõukogu esimehel tundub olevat justkui juba kindel nägemus filmist olemas, siis filmi ühe peategelase ajakirjanik Toomas Kümmeli sõnul on filmi idee alles veel toores.