Viimase nädala jooksul ei ole Ilvese meedianõunik Urve Eslas ega Raidla Ellexi partner Jüri Raidla vastanud küsimusele: kas Ilves on Ärma talu ja EASi teemal pöördunud Eesti ühe vanima, 1993. aastal asutatud advokaadibüroo poole?

Eslas viitas, et Ilves on eraisik ja ta ei näe põhjust, miks peaks kommenteerima ekspresidendi võimalikku kohtumist oma tuttavaga. „Mul ei ole õigust [president Ilveselt selle kohta] küsida, ja ma arvan, et ajakirjandusel ka praegu eriti ei ole, sest tegu on eraisikuga, kõik tema kohtumised on tema enda asi,” sõnas Eslas.

Raidla büroo esindaja palus Jüri Raidlale saata kirjalik küsimus, sellele pole seni vastust tulnud. Kui Delfi Raidla büroosse kirjaliku küsimuse saatmisele järgneval päeval uuesti helistas, osutas büroo esindaja, et kui Raidla ei reageerinud, siis pole ilmselt põhjust ka vastust oodata.

Delfi ja Päevalehele on aga kinnitatud, et Ilves küsis Raidla büroolt analüüsi tekkinud või tekkiva olukorra kohta, mis puudutab tema, OÜ Ermamaa ja EASi lepngulisi suhteid, kohustusi ja nende tõlgendamist.

Euroopa Komisjon andis neljapäeval Ärilehele teada, et äriühingutele euroraha jagamise ja ka tagasinõuete otsused on liikmesriikide endi ehk siseriiklik probleem.

Komisjoni regionaalpoliitika voliniku esindaja ütles: kuna nii EASi kui ka rahandusministeeriumi auditis leiti, et Toomas Hendrik Ilvesele kuuluvalt OÜlt Ermamaa peaks eraldatud 190 000 eurost tagasi nõudma 90 protsenti, peaks Eesti ametivõimud algatama president Ilvese firmalt ka 170 000 euro tagasinõudmise menetluse.

„Me hoiame Eesti ametivõimudega sel teemal ka edaspidi ühendust,” edastas volinik Corina Cretu pressiesindaja.

Rahandusministeeriumi auditist selgus, et Ilvese ettevõte Ermamaa peab 90 protsenti EASist saadud toetusest tagasi maksma ja et EAS on eksinud, kui esitas vaid kümne protsendi suuruse tagasinõude.

Ärma-saaga algas 12. oktoobril, mil EAS teatas, et president Ilves on otsustanud tagastada kümme protsenti ehk 19 000 eurot 2006. aastal eraldatud 190 000-eurosest toetusest Ärma talu kordategemiseks turismitalu pidamise eesmärgil, kuivõrd otsustas, et ei hakka 2017. aastast Ärmal turismitalu pidama. Otsus etteulatuva tingliku tagasinõude kohta võeti EASis vastu 2012. aastal.

President Ilves väitis, et ei teadnud 2012. aasta otsusest enne kui alles tänavu oktoobris.