"Täna saab kümme aastat päevast, mil Eesti jaoks kadusid piirid, mis olid meid Euroopast sümboolselt lahus hoidnud. 2007. aasta 21. detsembri südaööl said eestlased õiguse liikuda vabalt Schengeni viisaruumis. Euroopa Liidu sisepiiride avanemine kinnitas meile, et on üks Euroopa, ja et meie oleme osa sellest," kirjutab ta Facebookis.

"Sel kümne aasta tagusel päeval ütlesin Eesti ja Läti piiril Valgas/Valkas kõneledes, et tõkked on langenud, rada on avatud. Lapimaalt algav rada viib meid nüüd peatusteta – ka läbi Valga ja Valka – Portugali lõunatippu. See kõik on meie Euroopa."

Ilves lisab: "Praegu, kümme aastat hiljem, näeme enda ümber Euroopa, võib-olla isegi laiemalt kogu liberaalse demokraatia mõranemist. Me ehitame nii ülekantud kui ka otseses tähenduses uusi müüre, selmet nautida vabadust, mille eest nii paljud inimesed on nii kaua võidelnud.
Vaba Euroopa ei tohi saada selleks, kes ehitab müüre ja tõkkeid. Inimeste, kaupade, teenuste ja andmete – aga ka ideede - vaba liikumine teeb Euroopa kodanikud õnnelikumaks, vabamaks, rikkamaks ja arukamaks. See oli Euroopa visioon, ja see sai ka Eesti tegelikkuseks. Palun hoidkem seda."