Äsja avaldas saksa ajakiri Der Spiegel, et USA on Merkeli mobiiltelefoni pealt kuulanud juba alates 2002. aastast. Alatalu hinnangul mõjutavad taolised avastused, nagu ka luureskandaal tervikuna, kindlasti transatlantilisi suhteid.

"Kui Merkeli järgi nuhkimine algas juba 2002, siis see tähendab laias laastus, et kogu selle süsteemi käivitas vabariiklaste administratsioon eesotsas George W. Bushiga. Selle loogiline selgitus on muidugi 11. septembri rünnakud ja sõja kuulutamine terrorismile," rääkis Alatalu.

Tema selgitusel oli USA tollal esialgu väga resoluutne, kuulutades, et kes pole nendega, on nende vastu. Samas ei tahtnud paljud Euroopa liitlased kohe terrorismivastase sõjaga sellisel kujul kaasa minna. "Ilmselt selle ajenditel käivitus ka selline laiaulatuslik juhtivate riikide poliitikute ja opositsioonipoliitikute pealt kuulamine, kelle seas oli ka Merkel," sõnas Alatalu.

Samas võib see Obamale anda võimaluse isiklikul tasandil suhteid klaarida, kuna nüüd on selge, et liitlaste järele luuramine ei alanud temast. Samuti võib lööki USA ja Obama pihta leevendada see, et ka Iisrael luurab ulatuslikult teiste riikide järele.

"Sellegipoolest on see suurriikide liidrite vahele loonud ebaterve õhkkonna," arvas Alatalu. "Poliitikud peavad alati arvestama sellega, et neid jälgitakse pingsalt, aga et seda teeb keegi kolmas ja liitlane, see on välistatud," toonitas ta.

Alatalu ütles, et Obama ja Merkeli vahelise telefonikõne sisu me ilmselt kunagi teada ei saa. "On selge, et vabandamine käib, aga ma arvan, et see niisuguseks avalikuks vabandamiseks ei lähe. Pigem on lahendus selles, et toimub ekspertide kokkusaamine ja siis tehakse rahustav avaldus ja ilmselt ka ÜRO Peaassambleel võetakse mingi resolutsioon vastu," sõnas ta. Seda juhib tema arvates tõenäoliselt Brasiilia president, sest Brasiilia ja ka Mehhiko said mõnevõrra varem teada, et USA kui liitlane nendel liigagi teravalt silma peal hoiab.