"Lennart Meri oli võimas originaal – nii mõtlemises kui tegudes. Mitte igaühel ei tule pähe ideed lõpetada Vene vägede lahkumine allakirjutamise tseremooniaga Paldiski tuumareaktori juurde toimetatud vagunis, et selle detailiga – varem Euroopas läbi mängitud juhtumiga - kinnistada oma varem välja käidud mõtet sellest, et alles nüüd ja just Eesti pinnal lõppeb Teine maailmasõda," vastas Alatalu Delfi küsimusele, milline on välispoliitiline pärand, mille Lennart Meri meile jättis.

"Kolm nädalat hiljem – 22. oktoobril 1995 rabas Meri ÜRO peaassambleed ettepanekuga luua julgeolekunõukogus alaline ja samas roteeruv koht väikeriikidele ning pidada aasta hiljem Tallinnas väikeriikide tippkohtumine. Kodus osati presidendi näiliselt pöörane idee muuta virtuaalkonverentsi pidamiseks ja seejärel sootuks ära unustada, ent – täna me ju ei kujuta ette ühtegi esinduslikku konverentsi ilma, et keegi ei loeks oma sõnumit teistele ekraanilt. Lennart oli lihtsalt ajast ees maailmamees ja silmas pidades kasvõi seda soliidset seltskonda, kes koguneb järjekordsele Lennart Meri konverentsile Tallinna, on selge, et ta jättis endast suure ja sügava jalajälje," jätkas Alatalu.

Alatalu arvates aitas Lennart Meri meil võita tuntust-tunnustust tagasivõidetud maailmas ja pärast teda oleme end veelgi tuntumaks teinud. "Rohkem küll üheskoos nohisedes ja mitte ette rutanud Lennarti kombel särades. Ent eks aeg ole ka teine ja nõuded isikutele teised. Meie mõtlemise, mõttejulguse, haarde ja aktiivsuse tänane tase saab selgeks samal konverentsil – tahaks loota, et Eesti meestel-naistel on sõnumeid, mis äratavad teiste tähelepanu!?"

Samas arvas Alatalu, et tegelikult me pole suutnud Lennart Meri suuri mõtteid vääriliselt ja Eesti imago huvides ära kasutada. "Küsigem lihtsalt – kus on näiteks lühifilm sõdade lõpetamisest Compiegne'is ja Paldiskis? Või teine film Lennarti kõnest ÜROs, Eesti algatusel toimunud Balti Ministrite Nõukogu töö üleviimisest virtuaalsesse keskkonda 2000. aastal ja selle hilisemast laienemisest suhtlemisse teiste riikidega? Mõlema mainitud filmi (+küberkaitse) näitamine konverentsist osalejatele ja hiljem mujalgi olnuks hea kinnitus - Lennart Meri oli Eestist."