“Endine keskkonnaminister üritab elektri hinna tõusule külge kleepida paratamatuse silti, kuigi valitsusel on käes täiesti töötavad hoovad selle pidurdamiseks,” selgitas Toobal. “Selle asemel, et käituda Eesti rahva huvides, mida valitsus tegelikult peaks tegema, tullakse lagedale soovitusega elektrit vähem tarbida.”

Toobali sõnul on keskkonnasäästlik mõtlemine ja elektri säästmine igati õige ning tervitatav, kuid hetkel mõjub valitsuse pugemine sellise väite taha küllaltki naeruväärselt.

“Mind huvitab väga ka teise valitsuspartei, IRLi seisukoht elektri hinna ohjamise osas,” märkis Toobal. “Mäletatavasti oli üheks nende põhiliseks valimislubaduseks “kodukulud alla” – kui aga elektri hinnal lastakse tegevusetult oodates tõusta kümneid protsente, siis on tegemist lihtlabase valijate petmisega!”

“Tamkivi toonitab, et aktsiiside langetamine pole võimalik, sest riigieelarvesse laekuks siis liiga vähe tulusid,” lisas Toobal. “Soovitan siinkohal valitsusel mõelda astmelise tulumaksu kehtestamisele, usun, et Põhjamaise solidaarsusega kogutavad 220 miljonit eurot annaks paremparteide poliitikutele julgust mõelda riigieelarve asemel esmakordselt ka Eesti inimeste hakkama saamisele ja heaolule.”

“Kuuldes seesugust halenaljakat vabandust elektri hinna tõusuga mitte võitlemiseks, tekib vägisi küsimus – mis järgmisena? Kui arutaksime toiduainete käibemaksu alandamist toidukaupade hinna langetamiseks, siis tuleks ilmselt Stenbocki majast soovitus inimestel vähem süüa, sest riigieelarve on defitsiidis,” lõpetas Toobal.