“Esitasin kohtule esialgse õiguskaitse taotluse, sest ERJK aseesimees Kaarel Tarand teatas avalikkusele, et kavatseb igati takistada minu osalemist 4. mail toimuval komisjoni istungil,” ütles Toobal. “Tegemist on äärmiselt kummalise olukorraga, sest ERJK poolt saadeti mulle kui komisjoni liikmele kutse järgmisele koosolekule, kuid samas teatab Tarand meediale, et kavatseb osalemist takistada.”

“Keskerakonna juhatus esitas mind konsensuslikult ERJK liikmeks kehtiva seaduse alusel, ja ERJK-l pole volitust ega pädevust piirata seaduse alusel komisjoni liikmeks nimetatud isiku õigust osaleda komisjoni
töös,” rõhutas Toobal, “kehtiv seadus on ühemõtteline, ja selle kohaselt ei saa ERJK valida ise oma liikmeid või kitsendada isikute ringi, kes võivad komisjoni kuuluda.”

Toobal rõhutas, et ka justiitsminister Urmas Reinsalu on avalikult möönnud, et komisjoni liikmeks oleku piiramist saab teha ainult seaduse alusel.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) muutis eelmisel nädalal oma töökorda ning komisjoni istungitel ei saa osaleda kriminaalkaristust kandvad inimesed. Seega ei saa Keskerakonna määratud liige Priit Toobal komisjoni töös kaasa lüüa ning koosolekutel peaks käima tema asendusliige.

"Komisjoni istungitel ei saa osaleda tahtliku teo eest parasjagu kriminaalkaristust kandvad isikud. Teine punkt on see, et need komisjoni liikmed, kellel on isiklik seotus mingisuguse menetluses oleva päevakorra punktiga või teemaga, ei saa selle menetluse arutelu juures viibida," selgitas komisjoni aseesimees Kaarel Tarand.