"Läbiotsimine minu Tallinna korteris (peale seda auto) algas kell 10.34 (kümmekond kapokat). Erakonna büroos tegutses ca 20 kapokat ja seda üle 10 tunni," kirjutas Toobal suhtlusvõrgustikus Facebook.

"Maakodust tagasi Tallinnasse jõudsime laupäeva hommikul kella 8 paiku. Seega kestis see operatsioon kokku ligi 22 tundi ja seda põhimõtteliselt vahet pidamata ning kokku tegutses ligi 40 kapo ametnikku. See on liig, mis liig!" märkis Toobal.

Eile kuulati Ester Tuiksoo ja Priit Toobal kaitsepolitseis kahtlustatavana üle. Kahtlustuse kohaselt mõjutasid Keskerakonna juhatuse ja riigikogu liikmed Ester Tuiksoo ja Priit Toobal nii Tallinn Kultuuripealinn 2011 raames toimuvatele üritustele teenuseid tellivaid ametnikke kui ka plaanisid tulevikus mõjutada teiste projektide finantseerimisotsuste vastuvõtjaid.

Selleks kasutas Ester Tuiksoo ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu ning mõjutas näiteks Jüri Luige palvel Sihtasutuse Tallinn 2011 juhatuse liiget Jaanus Mutlit, et viimane organiseeriks Jüri Luigele võimaluse osutada heli- ja valgustehnika rentimise ja ilutulestiku korraldamise teenuseid Tallinn Kultuuripealinn 2011 raames korraldatavatel üritustel, teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja.

Vastutasuks oma ametikohast tuleneva mõjuvõimu ebaseadusliku ärakasutamise eest soovis Ester Tuiksoo kokkuleppel Priit Toobaliga, et Jüri Luik tasuks teatud protsendi osutatud ja osutatavate teenuste eest saadud tulust Priit Toobalile Eesti Keskerakonna toetuseks.

Nii sai Ester Tuiksoo ja Priit Toobali mõjutamise tulemusena Jüri Luik võimaluse pakkuda heli- ja valgustustehnika rentimise teenust Tallinn Kultuuripealinn 2011 raames toimuvatel üritustel. Vastutasuna maksis Luik 10 protsenti teenitud tulust sularahas Priit Toobalile. Kokku sai Priit Toobal Jüri Luigelt sularahas 600 eurot.

Kriminaalmenetluse raames on tehtud erinevaid menetlustoiminguid ning muu hulgas on teostatud läbiotsimisi kahtlustatavate elu- ja tööruumides ning Keskerakonna peakontori ja Sihtasutus Tallinn 2011 ruumides.

Ester Tuiksood ja Priit Toobalit kahtlustatakse karistusseadustiku paragrahv 298 järgi kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises ehk vara lubamisega nõustumises ja vastuvõtmises vastutasuna selle eest, et nad kasutasid ebaseaduslikult ära oma tegelikku ja eeldatavat mõju eesmärgiga saavutada avaliku halduse ülesandeid täitvalt ametiisikult tema ametiseisundit kasutades teo toimepanemine ja toimepanemata jätmine vara andja huvides.