"Rõhutan, et erakonna büroo poolt välja saadetud pressiteade ei proovinud mingil viisil Saaremaa piirkonna juhatuse otsust tühistada või umber lükata," selgitas Toobal.

"Tegemist oli konverentsil osalenud inimeste arvamusega. Koosolekul oli 80 keskerakondlast kellelt koosoleku juhatajana arvamust küsisin. Küsimuse peale, kes toetab erakonna esimehe Edgar Savisaare parteijuhina jätkamist, tõstsid käe ja avaldasid häälekalt oma arvamust 70 erakonnakaaslast, ülejäänud kümmekond kas olid erapooletud või arvasid sel hetkel teisiti. Minu jaoks isiklikult on nii rohkearvuline piirkonna liikmete ühine arvamus kaalukam kui üheteistkümne juhatuse liikme oma, kes tegid oma otsuse vaid ajakirjanduses avaldatu põhjal. Kas siin ei võiks püstitada hoopis küsimust Saaremaa piirkonna juhatuse usaldusväärsuses oma piirkonna liikmete poolt?" jätkas Toobal.

Toobali sõnul kutsuti konverents kokku, et tutvustada erakonna tegemisi enne lähenevaid riigikogu valimisi ning anda erakonna esimehele ja tõekomisjoni esimehele Kalle Klandorfile võimalus selgitada ka kirikuskandaaliga seonduvat.

"See, et Keskerakonna juhtkond vahetult enne valimisi piirkondi külastab on väga tavapärane käitumine. Päev enne Saaremaa koosolekut osalesime erakonna esimehega Põhja-Tallinna piirkonna juhatuse koosolekul. Eelmisel nädalal osales aseesimees Enn Eesmaa Viljandimaa piirkonna juhatuse koosolekul. Järgmised kaks kuud ongi täis kohtumisi erinevate piirkondadega ja kogudega. Niimoodi valimisi võidetaksegi! Seega, pidada Saaremaal toimunud konverentsi erakorraliseks ja paanikaks, on ilmselge liialdus," selgitas peasekretär.

"Konverentsil valitses sõbralik õhkkond ning osalenutel oli hea meel, sest riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson andis ülevaate tööst Riigikogus ja Keskerakonna esitatud seaduseelnõudest ning erakonna valimiprogrammi põhiseisukohtadest. Samuti said kokkutulnud ära kuulata erakonna esimehe selgitused seoses paremerakondade poolt üles kistud kirikuskandaaliga," lisas Toobal.

“Me ei soovi Saaremaa piirkonna juhte kuidagi karistada ega noomida, kuid piirkonna esimehe sõnavõttude valguses juhin tähelepanu Keskerakonna põhikirja punktile 5.5.3, mis sätestab, et piirkonna juhatus lähtub lisaks kongressi ja volikogu otsustele ka erakonna juhatuse otsustest. Erakonna juhatus oma 23. detsembri koosolekul võttis vastu avalduse, kus täielikult toetab erakonna esimeest Edgar Savisaart nii erakonna esimehena kui ka Tallinna linnapeana. Sellele erakonna juhatuse otsusele ei hääletanud vastu ka juhatuse liige ja Saaremaa piirkonna esimees Kalle Laanet. Saaremaa keskerakondlaste sõnum oma piirkonna esimehele oli, et ei tohi lasta end valimiskampaanias vastasparteide provokatsioonidest lõhestada," lõpetas Toobal.

Siiani on Edgar Savisaarele toetust avaldanud piirkonnad üle Eesti: Viljandimaa, Pärnumaa, Tartumaa, Lääne-Virumaa, Läänemaa, Raplamaa, Harjumaa, Ida-Virumaa ja Narva, samuti kõik Tallinna piirkonnad ja lisaks veel Noortekogu ning Seenioride Kogu. Mitmetel piirkondadel on koosolekud veel toimumata.