"Õiguskantsler on rõhutanud, et peab riigikogu liikme puutumatuse aspektist väga küsitavaks riigikogu serveris asuva riigikogu liikme kirjavahetuse ulatuslikku väljanõudmist kapo poolt enne riigikogult nõusoleku saamist puutumatuse ja kriminaalmenetlusliku immuniteedi äravõtmiseks," seisab kuriteoteates.

Kuriteoteates leiavad Toobal ja Laasi, et lisaks õiguskantsleri viidatud ilmsele menetlusnormide rikkumisele kapo poolt nähtuvad eeltoodust ka tunnused, mis viitavad sõnumissaladuse rikkumisele isiku poolt, kes nõutud kirjavahetuse uurimisasutusele üle andis.

Toobali ja Laasi hinnangul omab rahvasaadik põhiseaduslikku kõrgendatud kaitset. Kirjavahetus oli õiguskantsleri koostatud dokumendist lähtuvalt välja antud 2012 jaanuaris. Seega leiavad Toobal ja Laasi, et käsitletavad sõnumid olid endiselt kaitsmisväärsed ja isik, kes konkreetsel juhul kasutas kirjavahetusele juurdepääsuks oma ametiülesannetest tulenevaid õigusi, rikkus kahtlustatava põhiõigust tema poolt edastatud ja talle saadetud sõnumite saladusele.

"Leian eeltoodud asjaolusid arvesse võttes, et ka kapo ametnikud on toime pannud kuriteo karistusseadustiku tähenduses: täpsemalt sõnumisaladuse rikkumisest osavõtu. KarS § 22 lg 1 sätestab, et osavõtjad on kihutaja ja kaasaaitaja; lg 2 kohaselt on kihutaja isik, kes tahtlikult kallutab teise isiku tahtlikule õigusvastasele teole. Sisuliselt on käesoleval juhul uurimisasutuse ametnik kallutanud vastavat isikut toime panema sõnumisaladuse rikkumise," seisab kuriteoteates.

Riigiprokuratuur soovib esitada riigikogu liikmetele Priit Toobalile ja Lauri Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises. Toobalit ja Laasit kahtlustatakse Ivor Onksioni Hannes Rummu meilikasti sisse murdmisele kihutamises.