"Töötuskindlustusmakse on sihtotstarbeline ja nendest vahenditest ei ole võimalik katta riigieelarve jooksvaid kulusid," ütles tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis.

"Ettevõtjad on aastaid seda maksu maksnud ja omavad täna põhjendatud õiguslikku ootust, et kindlustusorganisatsioonina toimiv töötukassa neile raskel hetkel tuge pakuks. Ettevõtjatel on ka õigus öelda, kui suur võiks olla kindlustuskaitse tagamiseks piisav maksemäär," selgitas Kriis.

Tööandjate keskliit rõhutab, et on nõus tõstma tööandja töötuskindlustuse maksemäära 0,5 protsendi võrra ainult sellisel juhul, kui tööandjate kohustused koondamiste korral piirduvad ühe kuupalga suuruse väljamaksega.

"Töölepingu seaduse läbirääkimistel lepiti kokku, et ettevõtjate kohustused koondamiste korral piirduvad ühe kuu väljamaksetega ning ülejäänud osa kompenseerib töövõtjale töötukassa, mida selles osas finantseeritakse tööandja poolt makstavatest kindlustusmaksetest. Kõik muud variandid ja kompromissid tööandjate kohustuste suurendamise osas on välistatud," sõnas tööandjate esindaja.

"Kõik spekulatsioonid juba vastuvõetud töölepingu seaduse jõustumise edasilükkamiseks või töölepingu seaduses ettenähtud tööandjate koormiste suurendamiseks on vastutustundetud ning ainult suurendavad usaldamatust Eesti majanduse vastu," lisas Kriis.