Terviseameti värske juhendi järgi tehakse koroonaproov ainult sümptomitega (palavik, kuiv köha, hingamisraskused) patsientidele, kes kuuluvad riskirühma.

Riskirühmadeks on:

  • Tõsiste krooniliste haigustega patsiendid olenemata vanusest ja töökohast perearsti otsusel;
  • 80-aastased või vanemad, ka ilma kaasnevate haigusteta;
  • tervishoiuasutuste ja apteekide töötajad, haiglate nakkushaiguste laborite töötajad, hoolduspersonal ning kõik kiirabitöötajad;
  • hooldekodude hoolealused ja personal;
  • teised elutähtsate teenuste osutajad nagu politsei- ja piirivalveamet, päästeamet, kaitseliit, kaitsevägi ning maksu- ja tolliamet, kes otseselt tegelevad kliendi teenindamisega.

Elutähtsate teenuste osutajaid suunavad sümptomite puhul üldjuhul testima tööandjad. Neile on selleks antud vastavad juhised ja perearsti poole pole vaja pöörduda. Kui elutähtsa teenuse osutaja kuulub vanuse või kaasuvate haiguste tõttu teise riskirühma ja pöördub perearsti poole, siis saab ka perearst ta testima suunata.

Laboratoorne testimine koroonaviiruse suhtes toimub läbi testimiskeskuse, kuhu inimesed otse helistada ei saa. Perearst koostab patsiendile anamneesi ja saatekirja COVID19 testimisele ning edastab selle läbi testimissüsteemi keskusesse. Testimiskeskus võtab patsiendiga ühendust ja informeerib proovivõtu ajast ja kohast.

Ka perearstita patsiendid saavad vajadusel testima

Perearstita patsientidele, kes pöörduvad haigestumise korral nõustamiseks lähima perearstikeskuse poole, saavad vajalikku abi ja ühtlasi hinnatakse testimise vajadust.

Nädalavahetustel tuleb aga kõigil inimestel (nii perearstiga kui perearstita) pöörduda perearsti nõuandeliini 1220 poole ja vajadusel suunatakse sealt kõne valves perearstikeskusele, kes saab näidustuse korral suunata ka testimisele.

Testimiskeskuses ei testita hospitaliseeritud või hospitaliseerimist vajavad seisundis respiratoorsete haigustega patsiente. Olenemata vanusest testitakse neid patsiente haiglas.