“Palgad dikteerib turg, mitte kokkuleppe,” ütles ETK esimees Tiit Laja reedel vastuseks Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) esinaise Kadi Pärnitsa nimel tehtud pöördumisele.

Pärnits toob palga tõstmise põhjusteks 14. märtsil sotsiaalpartnerite vahel sõlmitud sotsiaalpartnerluse kokkuleppe, viidates asjaolule, et Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) ja tarbijahinnaindeks on jõudsalt kasvanud, samas ei ole palgad neile järele jõudnud.

Ka rõiva- ja tekstiilitööstuse liidu tegevdirektor Maie Vader on kategooriliselt üleriigilise palgaleppe sõlmimise vastu.

Ta tõi näiteks, et 2000. aastal kasvas brutopalk 10,4 protsenti, 2001. aasta esimesel poolaastal aga 14,6 protsenti.

Vader lisas, et tarbijahinnaindeksi kasvu arvesse võttes moodustas palkade reaalkasv 2000. aastal 6,3 protsenti, tänavu esimeses kvartalis seitse ja teises 7,4 protsenti.

EAKL-i ettepanekut ei toeta ka Eesti Ehitusettevõtjate Liit, Eesti Keemiatööstuse Liit, AS Kalev ja teised.

Tööandjate keskliit arutas Laja sõnul ametiühingute pöördumist oma liitudega ja selgus, et kuu aja pärast palku tõsta ei ole võimalik. “Me kõik tahaksime kõrgemat palka, ent iga mõistlik ettevõtja planeerib oma tegevuse enam kui aasta jagu ette. Tööandja arvestab majandusprognoosidega, ühe kuuga äriplaani muuta ei saa,” väitis Laja.

Laja sõnul tõuseb elukallidus küll töövõtjate jaoks, ent märksa enam mõjub see ettevõtjatele. “Tööturg nõuab tööandjatelt palkade korrigeerimist, mitte kokkulepe,” ütles Laja.

Paljud ettevõtted on tööandjate keskliidu teatel tänavu oma palku juba kümne protsendi piires korrigeerinud, sealhulgas Eesti Energia, Tootsi Turvas ja teised.

“Vastuvõetud sotsiaalkindlustusseadused nagu töötuskindlustus ja kogumispensionide seadus loovad hüvesid töövõtjatele, ent suurendavad samas tööjõukulusid. Hinnatõusud elektri, telefoni ja vee osas ei puuduta ainult töövõtjaid, vaid tõstavad oluliselt ka ettevõtjate kulusid ning sellises olukorras ei ole ametiühingute ettepanek vastuvõetav,” selgitas Tiit Laja.

EAKL teatas aga, et suurel osal ametiühinguliikmetest pole viimase kolme aasta jooksul palka tõstetud.