“Kui inimene on maetud, siis ei tohi teda enam rohkem puutuda ega ühest paigast teise viia,” selgitas Eesti juudi kogukonna pearabi E. Smuel Kot Eesti Päevalehele.

Tema sõnul on juuditraditsiooni alusel võimalik inimest ümber matta vaid kahel juhul. Esiteks siis, kui inimene on maetud ajutiselt teadmisega, et ta viiakse Ameerikasse või teisele kalmistule. Teine võimalus on siis, kui põrm viiakse Iisraeli, pühale maale.

“Kui Eesti valitsus peaks otsustama viia need põrmud teise kohta, siis see ei ole meie asi midagi arvata — ei poolt ega vastu,” lausus Kot. “See on liiga keeruline küsimus.”

Okupatsiooni ajal teadaoleva ja haual olnud mälestustahvlitele kirjutatu põhjal on Tõnismäele, praeguse trollibussipeatuse juurde maetud 12 inimest, kelle surma põhjuste kohta on aga vähe teada.

Tallinnas 1944. aasta septembris lahinguid ei olnud, milles oleks Nõukogude vägedes teeninud hukkuda saanud. Noorukese meditsiiniõe Jelena Varšavskaja hukkumise põhjusena on vähemalt legendi järgi nimetatud vene sõdurite vägivalda tema kallal.