Saartsi sõnul on raske ennustada, kuidas rahastamisskandaal mõjub Reformierakonna populaarsusele, kuna värskeid uuringud pole veel välja tulnud.

"Loogiliselt ei tohiks selline uudis Reformierakonna toetust vähendada, kuid kas ta erakonna toetust kergitab, on iseküsimus," ütles Saarts Delfile.

Saarts tõdes, et rahastamisskandaal vähendas kindlasti inimeste usaldust erakondade vastu. "Seda oli näha ka uuringutest, kus kasvas nende inimeste osakaal, kes ei osanud oma erakondlikku eelistust öelda või teatasid, et on kõigis erakondades pettunud," märkis ta.

Kuigi Reformierakond tuli antud skandaalist Saartsi hinnangul enamvähem puhtalt välja, siis ei saa sama öelda Eesti erakonnademokraatia kohta tervikuna.

Michali kappi jääb luukere

Vastates küsimusele, kuidas mõjutab kohtulahendita rahastamisskandal Kristen Michali poliitikukarjääri, vastas Saarts, et luukerena kappi see juhtum muidugi jääb.

"Michali vastased hakkavad kindlasti talle seda seika meelde tuletama, täpselt nagu oli ka Siim Kallasega, kelle 10 miljoni afääri ikka ja jälle taas esile tõstetakse," tõi Saarts paralleeli.

Vahe Kallasega seisneb tema sõnul aga selles, et kui viimane mõisteti õigeks, siis Michali puhul uurimine tõendite ebapiisavuse tõttu lihtsalt lõpetati. Viimane on Saartsi hinnangul palju nõrgem argument.

"Igal juhul Michali šansid saada Reformierakonna uueks esimeheks ja peaministriks (juhul kui seda varianti mõningates Reformierakonna ringkondades tõepoolest kaaluti) on täna mõnevõrra kesisemad, kui need olid enne Silvergate'i," kõneles Saarts.